Manja slova Veća slova RSSVijesti

24.02.2021.

Saopštenje: Nove akcije mobilnih timova u borbi protiv sive ekonomije

Službenici Uprave carina, Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, prilikom redovnih akcija u borbi protiv sive ekonomije zaplijenili neprijavljenu robu vrijednosti 1.545 eura ; izdata dva prekršajna naloga

23.02.2021.

OBAVJEŠTENJE: Primjena Aneksa I i Aneksa VIII Priloga II Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe

Radi pravilnog tumačenja odredaba Aneksa I (Trgovina između Evropske unije i zemalja učesnica u procesu stabilizacije i pridruživanja sa EU) i Aneksa VIII (Trgovina između Republike Turske i zemalja učesnica u procesu stabilizacije i pridruživanja sa EU) sadržanih u Prilogu II Regionalne konvencije o Pan-Euro-Mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe, u kojima su navedene tarifne oznake i naimenovanja proizvoda koji su isključeni iz kumulacije propisane članom 3 Priloga I PEM Konvencije, Uprava carina daje sledeće pojašnjenje:

17.02.2021.

Oana Cristina Popa ambasadorka EU u Crnoj Gori, objava povodom novog nacionalnog sistema za akcize Uprave carina.

Dobra vijest za građane Crne Gore: kroz EU integracije administracija postaje efikasnija.

15.02.2021.

Uprava carina počela sa primjenom sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama

Uprava carina počela sa primjenom sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama

Uprava carina je počela sa primjenom sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama koji omogućava akciznim obveznicima automatizovanu komunikaciju sa Upravom carina u dijelu izdavanja akciznih markica za obilježavanje akciznih proizvoda, na način kako je to propisano Uredbom o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

12.02.2021.

Saopštenje: Aktivnosti mobilnih timova

Saopštenje: Aktivnosti mobilnih timova

Službenici Uprave carina, Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, prilikom redovnih akcija u borbi protiv sive ekonomije zaplijenili neprijavljenu robu vrijednosti 914 eura ; izdat prekršajni nalog

12.02.2021.

Saopštenje: Prekinut carinski postupak uvoza zbog sumnje na povredu prava intelektualne svojine

Saopštenje: Prekinut carinski postupak uvoza zbog sumnje na povredu prava intelektualne svojine

Službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja su na CI Terminal Podgorica prekinuli carinski postupak uvoza robe za koju postoji osnovana sumnja da povređuje prava intelektualne svojine, vrijednost robe 10.752 eura.

09.02.2021.

Obavještenje privredi o novom nacionalnom sistemu za akcize

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama objavljenim 28. jula 2020.godine, u Službenom listu Crne Gore broj 76, propisano je da akcizni obveznici, počev od 1. januara 2021. godine, prijavu za upis u registar akciznih obveznika, obračun akcize i obračun razlike akcize sa pratećom specifikacijom, izvještaje i druga dokumenta koja podnose u skladu sa ovim zakonom, dostavljaju putem informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka o akcizama, u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronska uprava, elektronska identifikacija i elektronski potpis, elektronski dokument i informaciona bezbjednost.

09.02.2021.

Saopštenje: Aktivnosti mobilnih timova

Saopštenje: Aktivnosti mobilnih timova

Službenici Uprave carina, Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja, prilikom redovnih akcija u borbi protiv sive ekonomije zaplijenili neprijavljenu robu vrijednosti 2.160 eura ; izdata dva prekršajna naloga

08.02.2021.

Novi nacionalni sistem za akcize Uprave carina

Novi nacionalni sistem za akcize Uprave carina omogućava potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, kojom će se unaprijediti i pojednostaviti komunikacija između obveznika akcize i Uprave carina. Ovim sistemom uvodi se elektronska razmjena podataka i za oblast akciza, odnosno obveznici imaju mogućnost da putem web portala vrše elektronsko podnošenje dokumenata i prate analitičke kartice u realnom vremenu.

02.02.2021.

Uhapšena jedna osoba zbog krijumčarenja cigareta

Službenici Uprave carina u saradnji sa pripadnici Centra bezbjednosti Bar i Specijalnog policijskog odjeljenja otkrili su slučaj krijumčarenja i povrede carinskog obilježja.