Manja slova Veća slova RSSVijesti

27.04.2020.

Saopštenje: Primjena Uredbe o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda (''Sl.list CG'', br. 37/20), shodno zaključku Vlade o mjerama za podršku privredi u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije zarazne bolesti COVID-19. Ovom Uredbom utvrđuje se odlaganje naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije zarazne bolesti COVID19.

27.04.2020.

Uprava carina uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora

U cilju ubrzanja protoka roba preko graničnih prelaza u uslovima pandemije Covid-19, Uprava carina uspješno je implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Sinhronizovanim aktivnostima u okviru Projekta, omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode - hranu, ljekove i medicinska sredstva. Projekat je iniciran i koordinisan od strane CEFTA Sekretarijata, Stalnog EU sekretarijata transportne zajednice, predstavnika Evropske komisije, zemalja članica CEFTA i drugih partnera.

16.04.2020.

Tekst Uprave carina objavljen u martovskom broju Glasnika Privredne komore: Elektronsko carinjenje ekperesnih pošiljki prije njihovog dospijeća na carinsko područje Crne Gore

Tekst Uprave carina objavljen u martovskom broju Glasnika Privredne komore: Elektronsko carinjenje ekperesnih pošiljki prije njihovog dospijeća na carinsko područje Crne Gore

15.04.2020.

Postupanje sa robom sa „Liste prioritetnih roba“

Povodom aktuelne pandemije COVID-19, a u cilju ubrzanja protoka roba preko graničnih prelaza obavještavamo vas da su potpisnice CEFTA Sporazuma (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Kosovo (UMNIK) i Moldavija), usaglasile i usvojile Zajedničku listu prioritetnih roba („Prioritetna lista“) koje trebaju biti tretirane kao prioritetne u odnosu na druge robe prilikom sprovodjenja kontrola na granici. Lista sadrzi tarifne oznake i naimenovanja robe iz oblasti hrane, hrane za zivotinje, ljekova, medicinskih sredstava i medicinske opreme.

13.04.2020.

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica

U najvećoj carinskoj ispostavi, CI Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela.

08.04.2020.

Uprava carina – Carinska ispostava Ilino Brdo

Uprava carina – Carinska ispostava Ilino Brdo

I pored novonastalih okolnosti robni promet se neometano odvija, pa je carinska služba Crne Gore prisutna na otvorenim graničnim prelazima 24 h.Na graničnom prelazu Ilino Brdo, kao i na ostalim otvorenim prelazima , privremene mjere Uprave carina se odnose na stavljanje ključnih pošiljki u slobodan promet na samom graničnom prelazu. To su pošiljke osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu.

01.04.2020.

Saopštenje: Nastavljen kontinuirani rast naplate prihoda i u I kvartalu 2020.godine

Uprava carina je nastavila kontinuirani rast naplate prihoda i u I kvartalu 2020.godine, čime je premašena ostvarena naplata iz prethodne godine kao i plan naplate prihoda. U periodu januar – mart 2020.godine naplaćeno je 164,6 mil.€, čime je ostvaren rast prihoda od 7,7% ili 11,7 mil. € više u odnosu na isti period prošle godine.

01.04.2020.

Gostovanje Jelene Perućice ispred Uprave carina u Jutarnjem programu RTCG: VANREDNI NAPORI UPRAVE CARINA U OČUVANJU LANCA SNABDIJEVANJA

Gostovanje Jelene Perućice ispred Uprave carina u Jutarnjem programu RTCG:  VANREDNI NAPORI UPRAVE CARINA U OČUVANJU LANCA SNABDIJEVANJA

U Jutarnjem programu RTCG gostovala je Jelena Perućica ispred Uprave carina na temu funkcionisanja Uprave carina u novonastaloj situaciji izazvanoj pojavom koronavirusa.

27.03.2020.

Obavještenje privrednim subjektima

U slučajevima privremenog kvara ili drugih nemogućnosti korišćenja carinsko-informacionog sistema (CIS-a), carinske ispostave koriste rezervni postupak da bi obezbijedile nesmetano obavljanje carinskih formalnosti.

19.03.2020.

OBAVJEŠTENJE U VEZI SPROVODJENJA PREPORUKE VLADE CRNE GORE ZA OSLOBAĐANJA PLAĆANJA AKCIZE NA MEDICINSKI ALKOHOL

Vlada Crne Gore je, dana 13.03.2020.godine, radi obezbjeđenja primarnog cilja zaštite zdravlja građana, dala preporuku da se medicinski alkohol oslobodi plaćanja akcize. U cilju sprovođenja ove preporuke, a u skladu sa Zaključcima sa sastanka, održanog dana 16.03.2020.godine, između predstavnika veledrogerija, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija, obavještavamo uvoznike medicinskog alkohola, da je dana 18.03.2020.godine, uspostavljena privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodni promet.