Manja slova Veća slova RSSVijesti

13.05.2020.

Uhapšena osoba kod koje je pronađeno 8 kilograma marihuane

Uhapšena osoba kod koje je pronađeno 8 kilograma marihuane Službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina su u saradnji sa podgoričkom policijom, sprovodeći zajedničke istražne aktivnosti spriječili krijumčarenje 8 kilograma opojne droge marihuane i lišili slobode M.K. (31), državljanina Bosne i Hercegovine.

13.05.2020.

UNODC-WCO Program kontrole kontejnera nastavlja sa aktivnostima tokom COVID-19 pandemije

UNODC-WCO Program kontrole kontejnera nastavlja sa aktivnostima tokom COVID-19 pandemije

Aktivnosti u okviru Programa kontrole kontjenera Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) i Svjetske carinske organizacije (WCO), koji se implementira u Crnoj Gori, nastavljen je i tokom trajanja COVID-19 pandemije.

27.04.2020.

Saopštenje: Primjena Uredbe o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je Uredbu o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda (''Sl.list CG'', br. 37/20), shodno zaključku Vlade o mjerama za podršku privredi u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije zarazne bolesti COVID-19. Ovom Uredbom utvrđuje se odlaganje naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije zarazne bolesti COVID19.

27.04.2020.

Uprava carina uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora

U cilju ubrzanja protoka roba preko graničnih prelaza u uslovima pandemije Covid-19, Uprava carina uspješno je implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Sinhronizovanim aktivnostima u okviru Projekta, omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode - hranu, ljekove i medicinska sredstva. Projekat je iniciran i koordinisan od strane CEFTA Sekretarijata, Stalnog EU sekretarijata transportne zajednice, predstavnika Evropske komisije, zemalja članica CEFTA i drugih partnera.

16.04.2020.

Tekst Uprave carina objavljen u martovskom broju Glasnika Privredne komore: Elektronsko carinjenje ekperesnih pošiljki prije njihovog dospijeća na carinsko područje Crne Gore

Tekst Uprave carina objavljen u martovskom broju Glasnika Privredne komore: Elektronsko carinjenje ekperesnih pošiljki prije njihovog dospijeća na carinsko područje Crne Gore

15.04.2020.

Postupanje sa robom sa „Liste prioritetnih roba“

Povodom aktuelne pandemije COVID-19, a u cilju ubrzanja protoka roba preko graničnih prelaza obavještavamo vas da su potpisnice CEFTA Sporazuma (Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Kosovo (UMNIK) i Moldavija), usaglasile i usvojile Zajedničku listu prioritetnih roba („Prioritetna lista“) koje trebaju biti tretirane kao prioritetne u odnosu na druge robe prilikom sprovodjenja kontrola na granici. Lista sadrzi tarifne oznake i naimenovanja robe iz oblasti hrane, hrane za zivotinje, ljekova, medicinskih sredstava i medicinske opreme.

13.04.2020.

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica

U najvećoj carinskoj ispostavi, CI Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela.

08.04.2020.

Uprava carina – Carinska ispostava Ilino Brdo

Uprava carina – Carinska ispostava Ilino Brdo

I pored novonastalih okolnosti robni promet se neometano odvija, pa je carinska služba Crne Gore prisutna na otvorenim graničnim prelazima 24 h.Na graničnom prelazu Ilino Brdo, kao i na ostalim otvorenim prelazima , privremene mjere Uprave carina se odnose na stavljanje ključnih pošiljki u slobodan promet na samom graničnom prelazu. To su pošiljke osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu.

01.04.2020.

Saopštenje: Nastavljen kontinuirani rast naplate prihoda i u I kvartalu 2020.godine

Uprava carina je nastavila kontinuirani rast naplate prihoda i u I kvartalu 2020.godine, čime je premašena ostvarena naplata iz prethodne godine kao i plan naplate prihoda. U periodu januar – mart 2020.godine naplaćeno je 164,6 mil.€, čime je ostvaren rast prihoda od 7,7% ili 11,7 mil. € više u odnosu na isti period prošle godine.

01.04.2020.

Gostovanje Jelene Perućice ispred Uprave carina u Jutarnjem programu RTCG: VANREDNI NAPORI UPRAVE CARINA U OČUVANJU LANCA SNABDIJEVANJA

Gostovanje Jelene Perućice ispred Uprave carina u Jutarnjem programu RTCG:  VANREDNI NAPORI UPRAVE CARINA U OČUVANJU LANCA SNABDIJEVANJA

U Jutarnjem programu RTCG gostovala je Jelena Perućica ispred Uprave carina na temu funkcionisanja Uprave carina u novonastaloj situaciji izazvanoj pojavom koronavirusa.