Manja slova Veća slova RSS
>

Novi nacionalni sistem za akcize Uprave carina

Datum objave: 08.02.2021 10:05 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Novi nacionalni sistem za akcize Uprave carina omogućava potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, kojom će se unaprijediti i pojednostaviti komunikacija između obveznika akcize i Uprave carina. Ovim sistemom uvodi se elektronska razmjena podataka i za oblast akciza, odnosno obveznici imaju mogućnost da putem web portala vrše elektronsko podnošenje dokumenata i prate analitičke kartice u realnom vremenu.

Nove funkcionalnosti akciznog sistema značajno će unaprijediti kontrolnu funkciju u oblasti uvoza, kretanja i prometa akciznih proizvoda. Takođe, softver je integrisan sa carinskim informacionim sistemom i novim sistemom za akcizne markice. Ovim, Uprava carina uvodi sistematizovanu elektronsku kontrolu kretanja akciznih proizvoda, što će doprinijeti efikasnijoj naplati prihoda i suzbijanju sive ekonomije.

Na ovaj način povećava se efikasnost i kvalitet u pružanju usluga prema privrednim subjektima i sprovodi dalja modernizacija carinske službe, što doprinosi stvaranju još povoljnijeg poslovnog okruženja i omogućava obveznicima da na brz i jednostavan način uz smanjenje troškova, obavljaju svoje poslovanje.