Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Primjenom Uredbe Vlade Crne Gore o odlaganju naplate carinskih obaveza, dat je snažan doprinos očuvanju crnogorske privrede u vrijeme epidemije Covid19

Datum objave: 15.05.2020 16:06 | Autor: uc

Ispis Štampaj stranicu


U I kvartalu ove godine, Uprava carina je postigla dobar trend naplate prihoda, čime je ostvaren rast prihoda od 12 mil.€, ili 7,7% više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarenom naplatom u I kvartalu premašen je plan prihoda za 9 mil.€ ili 5,8%.

Imajići u vidu pojavu epidemije novog korona virusa i smanjenje privredne aktivnosti i mjere kojima je ograničen ili potpuno obustavljen rad većeg broja privrednih subjekata, u Aprilu je naplaćeno 47,4 mil. €, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 34%.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, u aprilu naplata PDVa pri uvozu iznosi 30 mil. i niža je za 40%, čemu je u značajnoj mjeri doprinio pad prometa nafte i naftnih derivata. Međutim, zabilježena je dobra naplata akcize, u iznosu od 15 mil €, usljed značajanog rasta naplate akcize na duvanske proizvode koja je veća za 19% u odnosu na isti period prošle godine, a takav trend je nastvljen i u maju.

U cilju pospješivanja likvidnosti privrednih subjekata, Vlada CG je u okviru drugog paketa mjera podrške privredi i građanima, donijela Uredbu o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda.
Ovom Uredbom omogućeno je produženje roka plaćanja carinskog duga sa 30 na 60 dana, koji dospijeva za plaćanje u aprilu i maju, a koji je obezbijeđen bankarskim garancijama, carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije.

U uslovima aktuelne krize, preduzeto je više mjera na pojednostavljenju i ubrzanju procedura na granici, kako bi se ubrzao protok robe i izbjegli svi nepotrebni zastoji i fizički kontakti.
Uprava carina je uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Projekat je iniciran i koordiniran od strane CEFTA Sekretarijata, Stalnog EU sekretarijata transportne zajednice, predstavnika Evropske komisije, zemalja članica CEFTA i drugih partnera. Sinhronizovanim aktivnostima u okviru Projekta, omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode - hranu, ljekove i medicinska sredstva.

Uvoznicima je obezbijeđena mogućnost carinjenja i stavljanja robe u slobodan promet na granici, pri čemu je od izuzetne vaznosti dobra saradnja svih agencija koje sprovode svoje nadležnosti na graničnom prelazu.

Potpis videa ...