Manja slova Veća slova RSS
>

UNODC-WCO Program kontrole kontejnera nastavlja sa aktivnostima tokom COVID-19 pandemije

UNODC-WCO Program kontrole kontejnera nastavlja sa aktivnostima tokom COVID-19 pandemije
Datum objave: 13.05.2020 07:54 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Aktivnosti u okviru Programa kontrole kontjenera Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) i Svjetske carinske organizacije (WCO), koji se implementira u Crnoj Gori, nastavljene su i tokom trajanja COVID-19 pandemije.
U periodu od 29. aprila do 06. maja 2020. godine, u Luci Bar odvijala se aktivnost online mentorske podrške za Zajednički tim za kontrolu kontejnerskih pošiljki, u okviru kojeg zajednički rad ostvaruju službenici Uprave carina i Uprave policije Crne Gore.
Zbog specifičnih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, službenici Zajedničkog tima su, uz online mentorsku podršku kolega iz Svjetske carinske organizacije i UNODC-a, vršili profilisanje kontejnerskih pošiljki koje su pristizale u Luku Bar. Pošiljke koje su ustanovljene kao rizične dalje su detaljno pregledane od strane službenika Zajedničkog tima. Tokom trajanja aktivnosti, profilisan je i pregledan znantan broj kontejnerskih pošiljki, odnosno preduzete su druge mjere iz nadležnosti Uprave carine u skladu sa nalazima provjera.
Crna Gora aktivno učestvuje u sprovođenju UNODC-WCO Programa kontrole kontejnera od 2014. godine. Aktivnosti Programa u Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope trenutno se finansiraju sredstvima Evropske komisije, koja pruža podršku zemljama u regionu u implementaciji konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv droge i kriminaliteta, kao i pravne tekovine Evropske unije, naročito poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala.


UC  uc  UC