Manja slova Veća slova RSS
>

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica

Uprava carina –Carinska ispostava Terminal Podgorica
Datum objave: 13.04.2020 10:24 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


U najvećoj carinskoj ispostavi, CI Terminal Podgorica, svi carinski postupci se okončavaju po ubrzanoj proceduri uz puno poštovanje propisanih mjera od strane Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela.
U cilju sprečavanja unošenja u zemlju kao i širenja korona virusa kod nas, Uprava carina je preduzela sve neophodne mjere i radnje kako na otvorenim graničnim prelazima tako i u najvećoj robnoj ispostavi u Crnoj Gori , carinskoj ispostavi Terminal Podgorica . U CI Terminal Podgorica uvodjenjem privremenih mjera, omogućeno je uvoznicima stavljanje ključnih roba u slobodan promet svakog dana do 22 h. To se odnosi na pošiljke hrane, hrane za životinje, sredstva za higijenu kao i za sve druge robe za koje se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana. Prioritet u radu je obrada dokumenata koji se odnose na osnovne životne namirnice, ljekove i sredstva za higijenu.
U ovim novonastalim okolnostima, povećan je obim uvoza osnovnih životnih namirnica u odnosu na prethodni period kao i u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz ljekova i medicinskih sredstava je uvećan za 40 %.Carinski službenici u ovoj ispostavi raspolažu sa specijalnim mobilnim skenerom koji daje mogućnost bržeg i sigurnijeg carinjenja. Njegova upotreba je intenzivirana u ovim vanrednim okolnostima, što u cilju ubrzavanja carinskih procedura, tako i radi obavljanja detaljnih kontrola bez fizičkog kontakta. Skener sa velikom elektronskom rukom daje mogućnost kompletnog pregleda velikih kamiona za samo desetak minuta, i u stanju je da detektuje sve organske materije, te odmah na monitoru obilježi u kom dijelu kamiona se nalaze. Kako bi se izbjeglo zadržavanje lica i prevoznih sredstava na graničnim prelazima, sumnjive pošiljke se upućuju na carinski terminal da bi se roba detaljno pregledala po ubrzanoj proceduri, uz pomoć skenera. U ovim okolnostima, bez zanemarivanja bezbjedonosnog aspekta, fokus je na centralnoj analizi rizika, takodje u cilju bržih carinskih formalnosti i što manjeg zadržavanja na carinskom terminalu.

Obzirom da se carinski službenci nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, obavezna je upotreba zaštitne opreme. Redovno se vrši dezinfekcija svih radnih prostorija kao i hangara koji služi za pregled robe.Poštovanje propisanih mjera socijalne distance kao i svih instrukcija Nacionalnog koordinacionog tijela je imperativ. Službenici Uprave carina dosljedno i efikasno sprovode sve preporuke i pojačane kontrole u ovim novonastalim okolnostima.
UC