Manja slova Veća slova RSS
>

Obavještenje privredi o novom nacionalnom sistemu za akcize

Obavještenje privredi o novom nacionalnom sistemu za akcize
Datum objave: 01.02.2021 14:58 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Uprava carina je uspješno okončala Projekat „Podrška Upravi carina u oblasti akciza“ koji je finansiran iz sredstava podrške EU(EUIF). Cilj Projekta je bila izrada nove aplikacije za akcize i implementacija iste u Carinski informacioni sistem.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama objavljenim 28.jula 2020.godine, u Službenom listu Crne Gore broj 76, kao i Pravilnikom o bližem načinu funkcionisanja informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka i postupku elektronske razmjene podataka o akcizama objavljenim 02.decembra 2020.godine, u Službenom listu Crne Gore broj 115, propisan je bliži način funkcionisanja informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka o akcizama.

Novom aplikacijom, u web okruženju, akciznim obveznicima je omogućeno jednostavnije i brže ispunjavanje zakonskih obaveza. Aplikacija ima sledeće funkcionalnosti koje su od značaja za privrednike:

• Elektronsko podnošenje i prijem zahtjeva za upis u registar akciznih obveznika
• Elektronsko podnošenje i prijem mjesečnih specifikacija
• Elektronsko podnošenje i prijem mjesečnih izvještaja
• Elektronsko podnošenje i prijem mjesečnih obračuna akcize
• Evidencije kretanja akcizne robe
• Zahtjeve za povraćaj dijela plaćene akcize

Na ovaj način povećava se efikasnost i kvalitet u pružanju usluga prema privrednim subjektima, čime se značajno doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i omogućava akciznim obveznicima da na efikasan i jednostavan način uz smanjenje troškova, obavljaju svoje poslovanje.

Nova aplikacija, kao i sva korisnička upustva (u pisanom i video formatu) se nalaze na web adresi https://www.ecarina.me/akciza