Мања слова Већа слова РСС
>

Управа царина додијелила статус АЕО још једној компанији

Управа царина додијелила статус АЕО још једној компанији
Датум објаве: 28.12.2020 10:31 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


У складу са највишим ЕУ стандардима у области сарадње и партнерства између царине и бизнис заједнице (АЕО концепт) Управа царина Црне Горе додјелила је статус овлашћеног привредног субјекта –АЕО и компанији Индустрија пива и сокова „Требјеса“ДОО из Никшића.

Статус АЕО додијељен је за царинска поједностављења (АЕОЦ) и сигурност и заштиту (АЕОС). У складу са стандардима, добијањем статуса АЕО, компанија Индустрија пива и сокова „Требјеса“ДОО је призната од стране царине као поуздан партнер на царинском подручју Црне Горе чиме је стекла право на коришћење већег броја погодности у царинском поступку.

Поједностављење, убрзавање царинских поступака и смањење трошкова пословања основне су предности стицања статуса АЕО, а што има позитиван утицај на стабилност пословања привредних субјеката, кроз технолошка улагања, добровољно придржавање безбједносних прописа и подизање стандарда квалитета робе, чиме се остварују бенефити важни и за крајњег корисника, односно грађане.

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО) који је увела Свјетска царинска организација (WЦО) заснива се на партнерству између царинских органа и привредних субјеката. Компаније који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи блиско сарађују са царинским органима како би остварили заједнички циљ – сигурност ланца снабдијевања. Концепт је снажно заснован на партнерству између царинских органа и привредних субјеката. То подразумијева да однос између царинских органа и АЕО функционише на начелима узајамне транспарентности, исправности, поштења и одговорности. Царински орган очекује да АЕО поступа у складу са царинским законодавством, те да ће обавијестити царински орган о свим потешкоћама на које наилази при усклађивању са прописима. Царински орган треба да им пружа подршку како би се то остварило.

УЦ

Услови које привредни субјект мора испунити како би добио статус АЕО подразумијевају високи ниво поузданости и квалитета пословних процеса и система унутрашње контроле. Између осталог, неопходно је постојање потпуне усклађености пословања са царинским прописима у дужем временском периоду, уредно вођење рачуноводства и олакшан приступ рачуноводственој евиденцији, постојање система који омогућава откривање неправилности и превара, архивирање евиденције и заштита од губитка података, одговарајуће сигурносне мјере за заштиту информационог система, финансијска ликвидност итд. Услови које привредни субјект мора испунити односе се и на постојање строгих правила везаних за заштиту од незаконитог упада у објекте, процедуре за успостављање поузданих односа са пословним партнерима у циљу заштите међународне трговине, вршење провјере потенцијалних запослених који ће радити на сигурносно ојсетљивим мјестима.