Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Управа царина организовала радионице на тему ''Конвенција о заједничком транзиту - обезбјеђење царинског дуга у транзитном поступку''

Саопштење: Управа царина организовала радионице на тему
Датум објаве: 20.11.2020 14:43 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Управа царина је у сарадњи са Привредном комором, у оквиру ИПА Пројекта ''Подршка Управи царина'', 19. и 20. новембра 2020.године, организовала радионице за привредне субјекте и пословне банке на тему ''Конвенција о заједничком транзиту - обезбјеђење царинског дуга у транзитном поступку''. Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, Привредна комора је учешће на овим радионицама обезбиједила и путем видео линка, како би што више учесника имало прилику да се упозна са бенефитима Конвенције.
Радионице су биле намијењене привредним субјектима и пословним банкама које учествују као гаранти односно даваоци банкарских гаранција за обезбјеђење царинског дуга у транзитном поступку, ради упознавања са предстојећим обавезама и новим процедурама рада. Такође, имале су за циљ да учеснике ближе упознају са Конвенцијом о заједничком транзитном поступку, Новим компјутеризованим транзитним системом – НЦТС-ом, као и са Системом за управљање гаранцијама, који је развијен у оквиру овог пројекта, а који ће користити и пословна заједница.
Реализација Пројекта, који је у завршној фази, омогућиће спровођење транзитног поступка без задржавања робе на границама, што подразумијева електронску комуникацију царинских органа свих држава Европске уније и других држава чланица Конвенције о заједничком транзиту (Велика Британија, Норвешка, Исланд, Швајцарска, Лихтенштајн, Турска, Сјеверна Македонија и Србија). Један од услова за приступање Црне Горе Европској унији је и имплементација овог система, који ће смањити трошкове пословања и вријеме обављања спољнотрговинског промета и довести до ефикаснијег спровођења транзитног царинског поступка.
Предавач на радионицама је био г-дин Босиљко Злопаша, помоћник директора хрватске царинске службе, који је детаљно и на сликовит и пријемчив начин објаснио значај и бенефите овог система, са освртом на искуства хрватске царине из времена приступања Републике Хрватске Конвенцији, као и код увођења нових обезбјеђења у банкарском сектору. Такође, представио је и искуства царинских служби Републике Србије и Сјеверне Македоније у којима је радио као експерт у НЦТС пројектима.

Имајући у виду активно учешће и велику заинтересованост привредног окружења за одржавање радионица на ову тему, Управа царина ће овакве активности спроводити и у будућем периоду, у циљу даљег поједностављења процедура и повећања ефикасности и квалитета у пружању услуга према привредним субјектима. На овакав начин се значајно доприноси стварању повољнијег пословног окружења и унапређењу сарадње између царине и привредних субјеката.

УЦ