Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Почела са радом новоопремљена Царинска лабораторија за анализу нафте и нафтних деривата

Саопштење:   Почела са радом новоопремљена Царинска лабораторија за анализу нафте и нафтних деривата
Датум објаве: 18.09.2020 08:42 | Аутор: ИЂ

Испис Штампај страницу


Управа царина је успјешно окончала пројекат који представља први корак ка модернизацији Царинске лабораторије. Као једна од корисница секторске буџетске подршке ЕУ (ИПА СБС ИБМ 2015), у оквиру Пројекта »Подршка Стратегији интегрисаног управљања границом», реализовала је набавку опреме за Царинску лабораторију за анализу минералних уља и нафтних деривата. Овим је постигнут значајан искорак у достизању европских стандарда у царинској области у оквиру Преговарачког поглавља 29 “Царинска унија”. Управа царина веома цијени подршку коју ЕУ у континуитету пружа царинској служби, како у развоју царинске лабораторије, тако и у јачању капацитета у другим областима царинског дјеловања.

УЦУЦ

Нова, савремено опремљена лабораторија, омогућава професионално обављање физичко-хемијских анализа високоризичне акцизне робе и давање стручних мишљења о сврставању наведене врсте производа у Царинску тарифу, те тиме обезбјеђује правилан обрачун царинских дажбина и имплементацију трговинске политике. Такође, Царинска лабораторија својим радом значајно унапређује борбу против сиве економије подршком у спрјечавању незаконитог промета роба, превара или недозвољеног тржишног понашања.

УЦ

Поред најсавременије опреме за анализу минералних уља и нафтних деривата која је инсталирана у Царинској лабораторији, Управа царина посједује и нове „мобилне анализаторе за горива“ којим ће се на терену вршити брзе анализе нафте и нафтних деривата.

Развојем Царинске лабораторије уз квалификоване и сертификоване службенике, Управа царина ће наставити да остварује своју, како контролну тако и заштитну улогу у међународној трговини.

Овом приликом Управа царина изражава велику захвалност Европској унији на подршци у развоју Царинске лабораторије.