Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Počela sa radom novoopremljena Carinska laboratorija za analizu nafte i naftnih derivata

Saopštenje:   Počela sa radom novoopremljena Carinska laboratorija za analizu nafte i naftnih derivata
Datum objave: 18.09.2020 08:42 | Autor:

Ispis Štampaj stranicu


Uprava carina je uspješno okončala projekat koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije. Kao jedna od korisnica sektorske budžetske podrške EU (IPA SBS IBM 2015), u okviru Projekta »Podrška Strategiji integrisanog upravljanja granicom», realizovala je nabavku opreme za Carinsku laboratoriju za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata. Ovim je postignut značajan iskorak u dostizanju evropskih standarda u carinskoj oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 29 “Carinska unija”. Uprava carina veoma cijeni podršku koju EU u kontinuitetu pruža carinskoj službi, kako u razvoju carinske laboratorije, tako i u jačanju kapaciteta u drugim oblastima carinskog djelovanja.

UCUC

Nova, savremeno opremljena laboratorija, omogućava profesionalno obavljanje fizičko-hemijskih analiza visokorizične akcizne robe i davanje stručnih mišljenja o svrstavanju navedene vrste proizvoda u Carinsku tarifu, te time obezbjeđuje pravilan obračun carinskih dažbina i implementaciju trgovinske politike. Takođe, Carinska laboratorija svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprječavanju nezakonitog prometa roba, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja.

UC

Pored najsavremenije opreme za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata koja je instalirana u Carinskoj laboratoriji, Uprava carina posjeduje i nove „mobilne analizatore za goriva“ kojim će se na terenu vršiti brze analize nafte i naftnih derivata.

Razvojem Carinske laboratorije uz kvalifikovane i sertifikovane službenike, Uprava carina će nastaviti da ostvaruje svoju, kako kontrolnu tako i zaštitnu ulogu u međunarodnoj trgovini.

Ovom prilikom Uprava carina izražava veliku zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u razvoju Carinske laboratorije.