Мања слова Већа слова РСС
>

Директор Управе царина Владан Јоковић додијелио је прво одобрење за статус овлашћеног привредног субјекта – АЕО

Директор Управе царина Владан Јоковић додијелио је прво одобрење за  статус овлашћеног привредног субјекта – АЕО
Датум објаве: 16.09.2020 12:58 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


У складу са највишим ЕУ стандардима у области сарадње и партнерства између царине и бизнис заједнице (АЕО концепт) Управа царина Црне Горе додјелила је први статус овлашћеног привредног субјекта компанији „Нерегелиа“ из Подгорице.

Статус АЕО додијељен је за царинска поједностављења (АЕОЦ) и сигурност и заштиту (АЕОС). У складу са стандардима, добијањем статуса АЕО, компанија „Нерегелиа” је призната од стране царине као поуздан партнер на царинском подручју Црне Горе чиме је стекла право на коришћење већег броја погодности у царинском поступку.

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО) које је увела Свјетска царинска организација (WЦО) заснива се на партнерству између царинских органа и привредних субјеката. Компаније који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи блиско сарађују са царинским органима како би остварили заједнички циљ – сигурност ланца снабдијевања. Концепт је снажно заснован на партнерству између царинских органа и привредних субјеката. То подразумијева да однос између царинских органа и АЕО функционише на начелима узајамне транспарентности, исправности, поштења и одговорности. Царински орган очекује да АЕО поступа у складу са царинским законодавством, те да ће обавијестити царински орган о свим потешкоћама на које наилази при усклађивању са прописима. Царински орган треба да им пружа подршку како би се то остварило.

УЦ

Црна Гора је АЕО концепт успоставила на основу међународно признатих стандарда, кроз измјене Царинског закона и доношењем уредбе за имплементацију АЕО 2015. године. Програм је отворен за све учеснике у ланцу снабдијевања. Одобрење статуса АЕО у облику АЕОЦ предвиђено је за привредне субјекте са сједиштем у Црној Гори који би хтјели да остваре олакшице и поједностављења која су наведена у царинском законодавству. Статус АЕОС предвиђен је за привредне субјекте са сједиштем у Црној Гори који желе олакшице у погледу царинских провјера у односе на сигурност и заштиту кад роба улази у царинско подручје Црне Горе или га напушта. Обје врсте одобрења, АЕОЦ и АЕОС, могу се користити истовремено. У том случају ималац одобрења мора задовољити критеријуме за стицање статуса и АЕОЦ-а и АЕОС-а, те може користи олакшице које се односе на оба статуса.

Услови које привредни субјект мора испунити како би добио статус АЕО подразумијевају високи ниво поузданости и квалитета пословних процеса и система унутрашње контроле. Између осталог, неопходно је постојање потпуне усклађености пословања са царинским прописима у дужем временском периоду, уредно вођење рачуноводства и олакшан приступ рачуноводственој евиденцији, постојање система који омогућава откривање неправилности и превара, архивирање евиденције и заштита од губитка података, одговарајуће сигурносне мјере за заштиту информационог система, финансијска ликвидност итд. Услови које привредни субјект мора испунити односе се и на постојање строгих правила везаних за заштиту од незаконитог упада у објекте, процедуре за успостављање поузданих односа са пословним партнерима у циљу заштите међународне трговине, вршење провјере потенцијалних запослених који ће радити на сигурносно осетљивим местима.

Поједностављење, убрзавање царинских поступака и смањење трошкова пословања основне су предности стицања статуса АЕО, а што има позитиван утицај на стабилност пословања привредних субјеката, кроз технолошка улагања, добровољно придржавање безбједносних прописа и подизање стандарда квалитета робе, чиме се остварују бенефити важни и за крајњег корисника, односно грађане.

УЦ

Приликом успостављања АЕО Програма у Црној Гори, Управа царина је имала техничку помоћ Њемачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Међународна финансијске корпорације (ИФЦ) Групације Свјетске банке.

За даљи развој економије и јачање трговинске сарадње земаља региона али и приближавање ЕУ, од великог је значаја узајамно признавање АЕОС статуса. Валидациона мисија у организацији Њемачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), коју су чинили представници царинских служби ЦЕФТА уговорних страна, као и представници Европске комисије и ЦЕФТА Секретаријата закључила је да је Управа царина испунила услове за имплементацију института овлашћеног привредног субјекта (АЕО) у складу са коначним текстом Одлуке о успостављању валидационе процедуре за међусобно признавање АЕО програма за сигурност и заштиту.

На сајту Управе царина, на линку хттп://www.управацарина.гов.ме/рубрике/царинске-информације/213150/Концепт-овласценог-привредног-субјекта-АЕО.хтмл, заинтересовани привредни субјекти могу наћи МНЕ АЕО Смјернице са прилозима, којима је детаљно описан сваки критеријум који привредни субјект мора испунити, као и процедура подношења захтјева и добијање одобрења.