Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Представници Управе царина учествовали на завршној Конференцији “Поглед уназад и како напријед“

Саопштење: Представници Управе царина учествовали на завршној Конференцији “Поглед уназад и како напријед“
Датум објаве: 27.02.2020 13:04 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Директор Управе царина Владан Јоковић, присуствовао је, као панелист, на завршној Конференцији под називом “Поглед уназад и како напријед“, која је одржана у Тивту у организацији Њемачке организације ГИЗ.
Том приликом директор Управе царина истакао је значај Пројекта „Подршка олакшавању трговине ЦЕФТА странама“.

Кроз овај пројекат Управа царина је спровела значајан број пројеката везано за трговинске олакшице. Међу најзначајнијим је свакако Пројекат претходне обраде података за експресне пошиљке, који је постао примјер најбоље праксе, не само за државе региона него и шире. Овим Пројектом смо поставили циљ да већина пошиљки које се испоручују брзом поштом, од стране царине буду обрађене и прије него што су допремљене на царинско подручје Црне Горе и да у крајњем буду брзо испоручене наручиоцу, што је, у данашњим условима модерног пословања од суштинске важности. Све активности на овом пројекту резулитрале су да се у оквиру једног сата, отпушта скоро 80 % пошиљки одмах након приспијећа.

Управа царина је такође, спровела АЕО програм, који је од стране валидационе мисије ЦЕФТА страна оцијењен као позитиван, те да смо спремни за примјену одлуке Заједничког ЦЕФТА комитета за међусобно признавање АЕО статуса која је усвојена у децембру прошле године.
Сарадња са ГИЗ-ом кроз овај пројекат, изузетно је допринијела усвајању регионалне стратегије за управаљање ЦЕФТА ризиком, а посебно, у дијелу пружања стручне помоћи унапређења националног система за управљање ризиком.

У времену пред нама и током реализације наредних пројеката имаћемо прилику да заједно радимо на сличним пројектима за поштански и поморски саобраћај, који ће, у контексту трговинских олакшица, омогућити већу ефикасност у раду не само за царинску службу већ прије свега за привредну заједницу.

На крају излагања је истакнуто да је Управа царина посвећена наставку модернизације и ефикасности рада који ће допринијети убрзању промета и поједностављењу трговине уз истовремену заштиту и безбједност цариснког подручја.
УЦ