Мања слова Већа слова РСС
>

Управа царина Црне Горе испунила услове за имплементацију института овлашћеног привредног субјекта (АЕО)

Управа царина Црне Горе испунила услове за имплементацију института овлашћеног привредног субјекта (АЕО)
Датум објаве: 08.11.2019 10:20 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


Управа царина испунила је услове за имплементацију института овлашћеног привредног субјекта (АЕО) и може почети са издавањем одбрења статуса привредницима који испуњавају прописане услове, закључила је јуче валидациона мисија ЦЕФТА уговорних страна. Валидациону мисију, која је одржана у Подгорици, у организацији Њемачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), чинили су представници царинских служби ЦЕФТА уговорних страна, као и представници Европске комисије и ЦЕФТА Секретаријата у својству посматрача.

Ово је прва пилот валидациона мисија која је урађена у складу са коначним текстом Одлуке о успостављању валидационе процедуре за међусобно признавање АЕО програма за сигурност и заштиту, коју ће ЦЕФТА уговорне стране усвојити у децембру ове године. Управа царина је валидационој мисији представила АЕО Програм који је успоставила на основу међународно признатих стандарда.

Валидациона мисија честитала је Управи царина на обављеним припремама, високом професионализму и успостављеним стандардима, капацитетима и процедурама за успјешну имплементацију концепта АЕО.

Ц.Г. 

Концепт овлашћеног привредног субјекта заснива се на партнерству између царинске службе и привредних субјеката које је увела Свјетска царинска организација. Привредни субјекти који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи треба да блиско сарађују са царинском службом како би остварили заједнички циљ - сигурност ланца снабдијевања. То подразумијева да однос између царинске службе и АЕО треба да се заснива на начелима транспарентности, исправности, коректности и одговорности.

АЕО Програм, чији је циљ да се побољша сигурност међународног ланца снабдијевања и омогући легитимна трговина, отворен је свим учесницима у ланцу снабдијевања. Њиме су обухваћени привредни субјекти овлашћени за царинска поједностављења (АЕОЦ), сигурност и заштиту (АЕОС) или комбинацију наведених повластица.

Ц.Г.

Поједностављење, убрзавање царинских поступака и смањење трошкова пословања основне су предности стицања статуса АЕО, а што има позитиван утицај на стабилност пословања привредних субјеката, кроз технолошка улагања, добровољно придржавање безбједносних прописа и подизање стандарда квалитета робе, чиме се остварују бенефити важни и за крајњег корисника, односно грађане.

Значајну подршку овом пројекту пружила је Њемачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).