Мања слова Већа слова РССЦаринске информације

08.03.2021.

Одржана обука за привредне субјекте о спровођењу транзитног поступка употребом НЦТС (Новог компјутеризованог система)

У сарадњи са Привредном комором Црне Горе, дана 05.03.2021.године, одржана је обука за привредне субјекте о спровођењу транзитног поступка употребом НЦТС (Новог компјутеризованог система). Ово је друга обука, која је одржана у оквиру ИПА 2014 Пројекта за подршку приступању Конвенцији о заједничком транзиту и Конвенцији о олакшицама у трговини робом. Обуку, на којој је учествовао већи број привредних субјеката, а коју су пратили и царински службеници, држала је Олга Протић, начелник Одељења за транзит робе при Управи царина Србије.

01.02.2021.

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”

Дана 29.01.2021.године одржан је В састанак Управног одбора пројекта “Подршка Управи царина у области акциза‟. Овај пројекат се финансира из средстава Инструмента за предприступну помоћ (ИПА).

20.01.2021.

Обавјештење о иступању Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске из Европске уније– ВАЖНО

Поводом иступања Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске ( у даљем тексту Велика Британија) из Европске уније и Европске заједнице за атомску енергију, дописом бр.986/2 од 10.02.2020.г., обавијештени сте да се транзициони период у оквиру примјене одредби Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица, са једне стране, и Републике Црне Горе, са друге стране ("Сл.лист РЦГ" бр.7/07), (у даљем тексту ССП), у односу на Велику Британију, завршава 31.децембра 2020.године.

02.07.2020.

Обавјештење за акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу

“Обавјештавамо акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу да мјесечне Пријаве (почев од 06/2020.год.) могу поново подносити у Испостави за акцизе у роковима прописаним Законом о акцизама и Законом о порезу на кафу, искључиво уз ношење заштитних маски.”

15.04.2020.

Поступање са робом са „Листе приоритетних роба“

Поводом актуелне пандемије ЦОВИД-19, а у циљу убрзања протока роба преко граничних прелаза обавјештавамо вас да су потписнице ЦЕФТА Споразума (Босна и Херцеговина, Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово (УМНИК) и Молдавија), усагласиле и усвојиле Заједничку листу приоритетних роба („Приоритетна листа“) које требају бити третиране као приоритетне у односу на друге робе приликом спроводјења контрола на граници. Листа садрзи тарифне ознаке и наименовања робе из области хране, хране за зивотиње, љекова, медицинских средстава и медицинске опреме.

27.03.2020.

Обавјештење привредним субјектима

У случајевима привременог квара или других немогућности коришћења царинско-информационог система (ЦИС-а), царинске испоставе користе резервни поступак да би обезбиједиле несметано обављање царинских формалности.

28.11.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: О полагању другог стручног испита у области царинских послова

Полагање другог стручног испита у области царинских послова – за ИИИ, ИВ, В, ВИ и ВИИ ниво квалификација образовања - писани тест из предмета Царински систем и поступак / Основи царинског система и поступка, одржаће се 20. јануара 2020.године, са почетком у 12:00х, у просторијама Центра за обуку царинских службеника – ПЈ Царинарница Подгорица.

06.11.2019.

Смјернице о јединственој имплементацији пуне кумулације и повраћаја царине међу чланицама ЦЕФТА-е

Као додатак Обавјештењу о почетку примјене Одлуке бр.3/2015 ЦЕФТА Заједничког комитета, којом је у међусобној трговини између ЦЕФТА страна уведена пуна кумулација и укинута забрана повраћаја царина..

30.10.2019.

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО)

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО) заснива се на партнерству између царинских органа и привредних субјеката које је увела Свјетска царинска организација (WЦО). Привредни субјекти који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи блиско сарађују са царинским органима како би остварили заједнички циљ - сигурност ланца снабдијевања.

30.10.2019.

СТО онлине портал „Олакшан приступ правилима о поријеклу“

Свјетска трговинска организација (СТО) креирала је онлине портал „Олакшан приступ правилима о поријеклу“ преко кога се заинтересоване стране могу информисати о правилима поријекла и документацији неопходној приликом увоза робе у друге државе чланице СТО.