Мања слова Већа слова РССЦаринске информације

02.07.2020.

Обавјештење за акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу

“Обавјештавамо акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу да мјесечне Пријаве (почев од 06/2020.год.) могу поново подносити у Испостави за акцизе у роковима прописаним Законом о акцизама и Законом о порезу на кафу, искључиво уз ношење заштитних маски.”

15.04.2020.

Поступање са робом са „Листе приоритетних роба“

Поводом актуелне пандемије ЦОВИД-19, а у циљу убрзања протока роба преко граничних прелаза обавјештавамо вас да су потписнице ЦЕФТА Споразума (Босна и Херцеговина, Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово (УМНИК) и Молдавија), усагласиле и усвојиле Заједничку листу приоритетних роба („Приоритетна листа“) које требају бити третиране као приоритетне у односу на друге робе приликом спроводјења контрола на граници. Листа садрзи тарифне ознаке и наименовања робе из области хране, хране за зивотиње, љекова, медицинских средстава и медицинске опреме.

27.03.2020.

Обавјештење привредним субјектима

У случајевима привременог квара или других немогућности коришћења царинско-информационог система (ЦИС-а), царинске испоставе користе резервни поступак да би обезбиједиле несметано обављање царинских формалности.

28.11.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: О полагању другог стручног испита у области царинских послова

Полагање другог стручног испита у области царинских послова – за ИИИ, ИВ, В, ВИ и ВИИ ниво квалификација образовања - писани тест из предмета Царински систем и поступак / Основи царинског система и поступка, одржаће се 20. јануара 2020.године, са почетком у 12:00х, у просторијама Центра за обуку царинских службеника – ПЈ Царинарница Подгорица.

06.11.2019.

Смјернице о јединственој имплементацији пуне кумулације и повраћаја царине међу чланицама ЦЕФТА-е

Као додатак Обавјештењу о почетку примјене Одлуке бр.3/2015 ЦЕФТА Заједничког комитета, којом је у међусобној трговини између ЦЕФТА страна уведена пуна кумулација и укинута забрана повраћаја царина..

30.10.2019.

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО)

Концепт овлашћеног привредног субјекта (АЕО) заснива се на партнерству између царинских органа и привредних субјеката које је увела Свјетска царинска организација (WЦО). Привредни субјекти који испуњавају широки спектар критеријума, на добровољној основи блиско сарађују са царинским органима како би остварили заједнички циљ - сигурност ланца снабдијевања.

30.10.2019.

СТО онлине портал „Олакшан приступ правилима о поријеклу“

Свјетска трговинска организација (СТО) креирала је онлине портал „Олакшан приступ правилима о поријеклу“ преко кога се заинтересоване стране могу информисати о правилима поријекла и документацији неопходној приликом увоза робе у друге државе чланице СТО.

15.10.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ - Примјена Регионалне конвенције о Пан-Еуро- Медитеранским преференцијалним правилима о поријеклу робе

У Службеном листу Европске Уније серије Ц број 333 од 04.10.2019.г., објављено је Обавјештење Европске комисије о примјени дијагоналне кумулације поријекла, сходно члану 3 Прилога И Регионалне конвенције о Пан-Еуро-Медитеранским преференцијалним правилима о поријеклу робе ("Сл.лист ЦГ-Међународни уговори", бр.7/12).

26.09.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ - Заштита права интелектуалне својине- трговина путем интернета

Посљедњих година примјетан је тренд да се робе познатих брендова (жигова) све више наручују путем интернета посредством неофицијелних сајтова и друштвених мрежа и шаљу посредством поште или брзих пошта.

19.09.2019.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА УВОЗНИКЕ – Прихватање доказа о преференцијалном поријеклу за робу турског/српског преференцијалног поијекла која се увози из Р. Србије

Царинска администрација Србије је, почев од 01.07.2019.г. престала да издаје увјерење о поријеклу робе ЕУР.1 серије Ц ( са напоменом у рубрици 7 "цумулатион апплиед wитх", односно "но цумулатион апплиед"), које је прописано Анексом 4 Споразума ЦЕФТА 2006, за робу турског преференцијалног поријекла, као и за робу српског преференцијалног поријекла добијене кумулацијом са материјалима поријеклом из Турске