Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука за привредне субјекте о спровођењу транзитног поступка употребом НЦТС (Новог компјутеризованог система)

Датум објаве: 08.03.2021 12:05 | Аутор: ТВ

Испис Штампај страницу


У сарадњи са Привредном комором Црне Горе, дана 05.03.2021.године, одржана је обука за привредне субјекте о спровођењу транзитног поступка употребом НЦТС (Новог компјутеризованог система). Ово је друга обука, која је одржана у оквиру ИПА 2014 Пројекта за подршку приступању Конвенцији о заједничком транзиту и Конвенцији о олакшицама у трговини робом. Обуку, на којој је учествовао већи број привредних субјеката, а коју су пратили и царински службеници, држала је Олга Протић, начелник Одељења за транзит робе при Управи царина Србије.

Обука је имала за циљ да учеснике ближе упозна са Конвенцијом о заједничком транзитном поступку и Конвенцијом о олакшицама у трговини робом, НЦТС-ом, као и са Системом за управљање гаранцијама, који је развијен у оквиру овог пројекта, а који ће такође користити и пословна заједница. Такође, представљене су електронске поруке које ће се размијењивати у оквиру НЦТС-а, нове улоге царинских испостава и поједностављења у транзиту.

Реализација Пројекта, који је у завршној фази, омогућиће спровођење транзитног поступка без задржавања робе на границама, што подразумијева електронску комуникацију царинских органа свих држава Европске уније и других држава чланица Конвенције о заједничком транзиту (Велика Британија, Норвешка, Исланд, Швајцарска, Лихтенштајн, Турска, Сјеверна Македонија и Србија). Један од услова за приступање Црне Горе Европској унији је и имплементација овог система, који ће смањити трошкове пословања и вријеме обављања спољнотрговинског промета и довести до ефикаснијег спровођења транзитног царинског поступка.

Учесници на обуци су активно учествовали и показали велику заинтересованост за ову тему, те ће Управа царина овакве активности спроводити и у будућем периоду, у циљу благовремене припреме привредних субјеката за спровођење транзитног поступка, у складу са новим прописима чије се усвајање очекује током ове године.
Материјал са обуке је доступан на линку хттп://www.ецарина.ме/нцтс