Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”

Одржан састанак Управног одбора за пројекат “Подршка Управи царина у области акциза”
Датум објаве: 01.02.2021 12:12 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Дана 29.01.2021.године одржан је В састанак Управног одбора пројекта “Подршка Управи царина у области акциза‟. Овај пројекат се финансира из средстава Инструмента за предприступну помоћ (ИПА).

На В састанку је разматран нацрт финалног Извјештаја о напретку Пројекта, који садржи активности и задатке које је извршио уговарач СафеНет ДОО Сарајево, у периоду извјештавања од 02. септембра 2020.године до 01. фебруара 2021.године.
Састанку, који је одржан путем алата информационе технологије због пандемије ЦОВИД-19, присуствовали су представници: Делегације ЕУ у Црној Гори, СафеНета ДОО Сарајево, Управе царина, Министарства јавне управе као и представници канцеларије Националног координатора за инструмент предприступне подршке (НИПАК).

На састанку је истакнута добра сарадња извођача и корисника пројекта, као и да су све активности планиране Пројектним задатком спроведене у планираним роковима, упркос утицају пандемије на реализацију уговорених задатака.

Нови национални систем за акцизе Управе царина омогућава потпуну дигитализацију пословних процеса, којом ће се унаприједити и поједноставити комуникација између обвезника акцизе и Управе царина и тако значајно унаприједити контролна функција у области увоза, кретања и промета акцизних производа. Обвезници ће бити у могућности да електронски подносе захтјеве за упис у одговарајући регистар, мјесечне спецификације, пријаве за обрачун акцизе, захтјеве за повраћај плаћене акцизе.

На овај начин повећава се ефикасност и квалитет у пружању услуга према привредним субјектима, чиме се значајно доприноси стварању повољнијег пословног окружења и омогућава обвезницима да на ефикасан и једноставан начин уз смањење трошкова, обављају своје пословање.