Manja slova Veća slova RSS
>

Održan sastanak Upravnog odbora za projekat “Podrška Upravi carina u oblasti akciza”

Održan sastanak Upravnog odbora za projekat “Podrška Upravi carina u oblasti akciza”
Datum objave: 01.02.2021 12:12 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Dana 29.01.2021.godine održan je V sastanak Upravnog odbora projekta “Podrška Upravi carina u oblasti akciza‟. Ovaj projekat se finansira iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA).

Na V sastanku je razmatran nacrt finalnog Izvještaja o napretku Projekta, koji sadrži aktivnosti i zadatke koje je izvršio ugovarač SafeNet DOO Sarajevo, u periodu izvještavanja od 02. septembra 2020.godine do 01. februara 2021.godine.
Sastanku, koji je održan putem alata informacione tehnologije zbog pandemije COVID-19, prisustvovali su predstavnici: Delegacije EU u Crnoj Gori, SafeNeta DOO Sarajevo, Uprave carina, Ministarstva javne uprave kao i predstavnici kancelarije Nacionalnog koordinatora za instrument predpristupne podrške (NIPAK).

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja izvođača i korisnika projekta, kao i da su sve aktivnosti planirane Projektnim zadatkom sprovedene u planiranim rokovima, uprkos uticaju pandemije na realizaciju ugovorenih zadataka.

Novi nacionalni sistem za akcize Uprave carina omogućava potpunu digitalizaciju poslovnih procesa, kojom će se unaprijediti i pojednostaviti komunikacija između obveznika akcize i Uprave carina i tako značajno unaprijediti kontrolna funkcija u oblasti uvoza, kretanja i prometa akciznih proizvoda. Obveznici će biti u mogućnosti da elektronski podnose zahtjeve za upis u odgovarajući registar, mjesečne specifikacije, prijave za obračun akcize, zahtjeve za povraćaj plaćene akcize.

Na ovaj način povećava se efikasnost i kvalitet u pružanju usluga prema privrednim subjektima, čime se značajno doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i omogućava obveznicima da na efikasan i jednostavan način uz smanjenje troškova, obavljaju svoje poslovanje.