Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Godišnji izvještaj o radu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu za 2015.godinu

Saopštenje: Godišnji izvještaj o radu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu za 2015.godinu
Datum objave: 27.01.2016 11:08 | Autor: GC

Ispis Štampaj stranicu


Uprava carina intezivno radi na suzbijanju svih oblika nedozvoljenog ponašanja, te je s tim u vezi fokusirana na sprovođenje principa nulte tolerancije na korupciju, kroz predan rad svih segmenata za definisanje i sprovođenje ozbiljnog i ostvarivog antikorupcijskog koncepta. Tokom 2015.godine postignuti su odlični rezultati i ostvaren je značajan progres u svim oblastima antikoruptivne politike, što nas dodatno ohrabruje u kontekstu daljih aktivnosti u cilju unapređenja efikasnosti carinske službe.

Usvajanjem inoviranog Zakona o carinskoj službi ostvaren je značajan iskorak u unapređenju zakonskog okvira, čija će primjena imati pozitivan efekat na integritet carinskih službenika i profesionalizaciju carinske službe, te dodatno osnažiti naše napore da uspješno odgovorimo budućim izazovima u skladu sa zahtjevima evoprskih carinskih propisa i promjena koje će uslijediti pristupanjem Crne Gore Evropskoj Uniji.
U toku 2015.godine uspješno su realizovane mjere definisane Planom integriteta, što je doprinijelo unapređenju etike i integriteta carinskih službenika i smanjenju rizika od korupcije. Takođe, promovisanje etičkih standarda i edukacija carinskih službenika su doprinijeli izgradnji carinske službe koja garantuje da svi službenici poštuju vladavinu prava i obavljaju svoje dužnosti na pravedan, nepristrasan, stručan i odlučan način.

U odlučnom nastojanju da spriječi i sanckioniše nedozvoljene radnje, u prethodnoj godini pokretnuti su krivični i disciplinski postupci, te su s tim u vezi preduzete i odgovarajuće sankcije, bez obzira na stečenu materijalnu korist u koruptivnoj radnji. Sve ove aktivnosti ukazuju na uspješnost sprovođenja proaktivne, ciljane i efikasne antikoruptivne politike, koja doprinosi minimizaranju mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije i uspostavljanju visokog nivoa integriteta i etičnosti carinske službe.

IZVJEŠTAJ O RADU ODJELJENJA ZA UNUTRAŠNJU KONTROLU ZA 2015.pdf