Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Успјешно реализован ИИИ циклус обука на тему »Етика, интегритет и борба против корупције«

Саопштење: Успјешно реализован ИИИ циклус обука на тему »Етика, интегритет и борба против корупције«
Датум објаве: 03.11.2015 11:26 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


Обуке усмјерене на поштовање принципа интегритета, етике и борбе против корупције реализоване су у складу са Планом специфичних обука, а одржане су у ПЈ Царинарницама Котор, Бијело Поље, Подгорица и Бар, за царинске службенике који су, према опису послова, посебно изложени пријетњи од корупције

Обуке су реализоване у циљу подизања свијести о значају борбе против корупције, сагледавању свих аспеката ове појаве, као и упознавања са начинима борбе против ње. Овај вид едукације је обавезан за све царинске службенике, те је у оквиру ИИИ циклуса обукама присуствовало око 70 службеника, док је у претходна два циклуса учествовало више од 150 службеника, што укупно представља око 60% службеника из основне дјелатности царинске службе.

Учесници обука са упознати са врстама и индикаторима корупције, процјеном ризика и њеним негативним посљедицама, као и антикоруптивним механизмима које реализује Управа царина. Наглашено је да Управа царина спроводи принцип нулте стопе толеранције на корупцију, уз подсјећање да су против одређеног броја царинских службеника у току кривични и дисциплински поступци због сумњи да су починили коруптивна кривична дјела. Такође, представљена је улога Етичког одбора и регионалних Повјереника за етику, те истакнута сврха Етичког кодекса, који садржи етичке смјернице, стандарде и правила понашања, којих се царински службеници морају придржавати у циљу јачања угледа и интегритета царинске службе.

Презентиран је и иновиран План интегритета, те мјере за смањење ризика које су њиме дефинисане, као и Ризико мапа појединачних радних мјеста, а све у циљу упознавања службеника са ризицима и пријетњама од корупције којима су изложена радна мјеста. Такође, учесницима су представљене основне одредбе иновираног Закона о царинској служби, чије се усвајање очекује ускоро, као и новине које су њиме прописане, а тичу се организације и послова царинске службе, овлашћења и одговорности царинских службеника, као и радних односа у оквиру службе.

Предавачи су били: менаџер за интегритет и начелница Одјељења за унутрашњу контролу, Ана Вулетић, предсједник Етичког одбора, Радивоје Пејовић, начелник Одсјека за људске ресурсе, Мирослав Раонић, самостални савјетник за унутрашњу контролу, Божидар Лазаревић, као и Повјереници за етику у ПЈ Царинарници Котор - Бранко Павићевић, ПЈ Царинарници Бијело Поље - Анес Фелећ, ПЈ Царинарници Подгорица - Рајко Пејовић и ПЈ Царинарници Бар - Наташа Зец.

Учесници су евалуацијом оцијенили обуке као позитиван допринос проширивању знања о корупцији као негативној појави, упознавању са превентивним и конкретним мјерама у борби против ове појаве,  те неопходности личног и професионалног ангажовања у борби против корупције.

У циљу подизања нивоа јавне свијести о проблему корупције и охрабривања што већег броја грађана да пријаве корупцију надлежним органима, у оквиру обука ПЈ Царинарницама Котор, Бијело Поље, Подгорица и Бар су дистрибуирани и промотивни флајери „Ни цента за мито”, које је израдила Управа за антикорупцијску иницијативу.