Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Састанак са представницима Управе за антикорупцијску иницијативу и Министарства унутрашњих послова

Саопштење: Састанак са представницима Управе за антикорупцијску иницијативу и Министарства унутрашњих послова
Датум објаве: 15.10.2015 15:11 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


Дана 15.10.2015.године, одржан је састанак службеника Одјељења за унутрашњу контролу Управе царина и Министарства унутрашњих послова са представницима Управе за антикорупцијску иницијативу

Састанак је одржан уз присуство господина Сретена Радоњића, новоизабраног директора Агенције за спрјечавање корупције, који је похвалио постигнуте резултате у контексту одржавања високог нивоа интегритета институција и унапређења антикоруптивног дјеловања, кроз заједничке активности ове три институције.

Констатована је успјешна сарадња која се одвија на плану унапређења интегритета и етике, те сузбијања корупције и других облика недозвољеног понашања и истакнут је значај продубљивања сарадње у будућем периоду, кроз активније учешће грађана у циљу постизања пуних ефеката у испуњавању обавеза из агенде на путу европских интеграција.

Учесници састанка су подсјетили да је у претходном периоду кроз организовање бројних обука и семинара, те промотивних кампања, значајна пажња посвећена, како едукацији службеника, тако и подизању нивоа свијести грађана о штетном дејству корупције, као и механизмима за пријаву неправилности. Изражена су очекивања да ће предузете активности у будућем периоду дати резулате на још већем нивоу што је у складу са очекивањима грађана, као и стандардима и потребама демократског друштва. Такође, кампања »Ни цента за мито«, коју спроводи Управа за антикорупцијску иницијативу, дала је позитивне одјеке у јавности, те ће активности у склопу поменуте кампање бити интезивиране и у наредном периоду. С тим у вези, царински и полицијски службеници ће у склопу редовних активности на граничним пријелазима дистрибуирати промотивне флајере.

 Закључено је да је код извјесног броја грађана уочена пасивност када је у питању пријављивање уочених неправилности, те су стога учесници састанка истакли да су Управа за антикорупцијску иницијативу, Министарство унутрашњих послова и Управа царина креирали низ могућности које грађанима дају могућност да јавно или анонимно доставе притужбе. Из тог разлога су упутили апел на коришћење ових механизама, поручујући да су отворени за све облике комуникације и прихватање информација, сугестија, приједлога и примједби. Посебно су нагласили да за успјешно супростављање корупцији није довољна само искрена жеља и одлучност, већ и обострано повјерење, стрпљивост и разумијевање за чињеницу да се резултати могу остварити само ако се прикупе докази у складу са прописаним законским поступком.

На крају, господин Радоњић је у потпуности подржао активности које се одвијају на плану унапређења интегритета и борбе против корупције, те је договорено, да се након почетка рада Агенције за спрјечавање корупције, у јануару наредне године, организује састанак са представницима ових институција у вези наставка сарадње и успјешне примјене Закона о спрјечавању корупције.