Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Sastanak sa predstavnicima Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Ministarstva unutrašnjih poslova

Saopštenje: Sastanak sa predstavnicima Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Ministarstva unutrašnjih poslova
Datum objave: 15.10.2015 15:11 | Autor: MBŠ

Ispis Štampaj stranicu


Dana 15.10.2015.godine, održan je sastanak službenika Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina i Ministarstva unutrašnjih poslova sa predstavnicima Uprave za antikorupcijsku inicijativu

Sastanak je održan uz prisustvo gospodina Sretena Radonjića, novoizabranog direktora Agencije za sprječavanje korupcije, koji je pohvalio postignute rezultate u kontekstu održavanja visokog nivoa integriteta institucija i unapređenja antikoruptivnog djelovanja, kroz zajedničke aktivnosti ove tri institucije.

Konstatovana je uspješna saradnja koja se odvija na planu unapređenja integriteta i etike, te suzbijanja korupcije i drugih oblika nedozvoljenog ponašanja i istaknut je značaj produbljivanja saradnje u budućem periodu, kroz aktivnije učešće građana u cilju postizanja punih efekata u ispunjavanju obaveza iz agende na putu evropskih integracija.

Učesnici sastanka su podsjetili da je u prethodnom periodu kroz organizovanje brojnih obuka i seminara, te promotivnih kampanja, značajna pažnja posvećena, kako edukaciji službenika, tako i podizanju nivoa svijesti građana o štetnom dejstvu korupcije, kao i mehanizmima za prijavu nepravilnosti. Izražena su očekivanja da će preduzete aktivnosti u budućem periodu dati rezulate na još većem nivou što je u skladu sa očekivanjima građana, kao i standardima i potrebama demokratskog društva. Takođe, kampanja »Ni centa za mito«, koju sprovodi Uprava za antikorupcijsku inicijativu, dala je pozitivne odjeke u javnosti, te će aktivnosti u sklopu pomenute kampanje biti intezivirane i u narednom periodu. S tim u vezi, carinski i policijski službenici će u sklopu redovnih aktivnosti na graničnim prijelazima distribuirati promotivne flajere.

 Zaključeno je da je kod izvjesnog broja građana uočena pasivnost kada je u pitanju prijavljivanje uočenih nepravilnosti, te su stoga učesnici sastanka istakli da su Uprava za antikorupcijsku inicijativu, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava carina kreirali niz mogućnosti koje građanima daju mogućnost da javno ili anonimno dostave pritužbe. Iz tog razloga su uputili apel na korišćenje ovih mehanizama, poručujući da su otvoreni za sve oblike komunikacije i prihvatanje informacija, sugestija, prijedloga i primjedbi. Posebno su naglasili da za uspješno suprostavljanje korupciji nije dovoljna samo iskrena želja i odlučnost, već i obostrano povjerenje, strpljivost i razumijevanje za činjenicu da se rezultati mogu ostvariti samo ako se prikupe dokazi u skladu sa propisanim zakonskim postupkom.

Na kraju, gospodin Radonjić je u potpunosti podržao aktivnosti koje se odvijaju na planu unapređenja integriteta i borbe protiv korupcije, te je dogovoreno, da se nakon početka rada Agencije za sprječavanje korupcije, u januaru naredne godine, organizuje sastanak sa predstavnicima ovih institucija u vezi nastavka saradnje i uspješne primjene Zakona o sprječavanju korupcije.