Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Obuka za službenike Carinarnice Podgorica

Saopštenje: Obuka za službenike Carinarnice Podgorica
Datum objave: 10.05.2013 13:11 | Autor: MBŠ

Ispis Štampaj stranicu


U cilju jačanja integriteta carinskih službenika i svijesti o značaju borbe protiv korupcije, održana je još jedna u nizu obuka  koje se realizuju u sklopu Plana specifične obuke usmjerenom na poštovanje principa integriteta, etike i borbe protiv korupcije

Tokom obuke, kojoj su prisustvovali šefovi ispostava, vođe smjena i carinski inspektori Carinarnice Podgorica, predočen je značaj borbe protiv korupcije, sagledani  svi njeni aspekti i prezentirani načini i mehanizmi borbe protiv ove pojave.

Predstavnik NVO sektora i član Etičkog odbora, Siniša Bjeković naglasio je da Etički kodeks nije represivni, već preventivni mehanizam. On je kazao da je Etički kodeks obrazac očekivanog ponašanja carinskog službenika prema strankama i prema kolegama, te da njegovim usvajanjem, etički standardi postaju pravni standardi.

Povjerenik za etiku Carinarnice Podgorica, Rajko Pejović je naglasio značaj Etičkog kodeksa kao sinteze uspješne tradicije carinske službe i novih tendencija u skladu sa evropskim standardima. Pejović je istakao važnost profesionalne komunikacije, međusobne saradnje službenika i razmjene ideja i iskustva.

Predavači, pored Siniše Bjekovića i Rajka Pejovića, bili su načelnica Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, Ana Vuletić i predsjednik Etičkog odbora, Radivoje Pejović.

Evaluacijom je obuka ocijenjena kao pozitivan doprinos proširivanju znanja o korupciji, preventivnim i konkretnim mjerama u borbi protiv ove pojave.