Мања слова Већа слова РССАктуелности

27.04.2020.

Саопштење: Примјена Уредбе о одлагању наплате царине и пореза на додату вриједност насталих приликом увоза производа

Влада Црне Горе донијела је Уредбу о одлагању наплате царине и пореза на додату вриједност насталих приликом увоза производа (''Сл.лист ЦГ'', бр. 37/20), сходно закључку Владе о мјерама за подршку привреди у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије заразне болести ЦОВИД-19. Овом Уредбом утврђује се одлагање наплате царине и пореза на додату вриједност насталих приликом увоза производа царинским обвезницима којима је забрањено обављање дјелатности усљед епидемије заразне болести ЦОВИД19.

27.04.2020.

Управа царина успјешно имплементирала регионални пројекат ЦЕФТА Зелених коридора

У циљу убрзања протока роба преко граничних прелаза у условима пандемије Цовид-19, Управа царина успјешно је имплементирала регионални пројекат ЦЕФТА Зелених коридора. Синхронизованим активностима у оквиру Пројекта, омогућен је приоритетан третман на граничним прелазима за основне производе - храну, љекове и медицинска средства. Пројекат је инициран и координисан од стране ЦЕФТА Секретаријата, Сталног ЕУ секретаријата транспортне заједнице, представника Европске комисије, земаља чланица ЦЕФТА и других партнера.

16.04.2020.

Текст Управе царина објављен у мартовском броју Гласника Привредне коморе: Електронско царињење екпересних пошиљки прије њиховог доспијећа на царинско подручје Црне Горе

Текст Управе царина објављен у мартовском броју Гласника Привредне коморе: Електронско царињење екпересних пошиљки прије њиховог доспијећа на царинско подручје Црне Горе

15.04.2020.

Поступање са робом са „Листе приоритетних роба“

Поводом актуелне пандемије ЦОВИД-19, а у циљу убрзања протока роба преко граничних прелаза обавјештавамо вас да су потписнице ЦЕФТА Споразума (Босна и Херцеговина, Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово (УМНИК) и Молдавија), усагласиле и усвојиле Заједничку листу приоритетних роба („Приоритетна листа“) које требају бити третиране као приоритетне у односу на друге робе приликом спроводјења контрола на граници. Листа садрзи тарифне ознаке и наименовања робе из области хране, хране за зивотиње, љекова, медицинских средстава и медицинске опреме.

13.04.2020.

Управа царина –Царинска испостава Терминал Подгорица

Управа царина –Царинска испостава Терминал Подгорица

У највећој царинској испостави, ЦИ Терминал Подгорица, сви царински поступци се окончавају по убрзаној процедури уз пуно поштовање прописаних мјера од стране Владе Црне Горе и Националног координационог тијела.

08.04.2020.

Управа царина – Царинска испостава Илино Брдо

Управа царина – Царинска испостава Илино Брдо

И поред новонасталих околности робни промет се неометано одвија, па је царинска служба Црне Горе присутна на отвореним граничним прелазима 24 х.На граничном прелазу Илино Брдо, као и на осталим отвореним прелазима , привремене мјере Управе царина се односе на стављање кључних пошиљки у слободан промет на самом граничном прелазу. То су пошиљке основних животних намирница и средстава за хигијену.

01.04.2020.

Саопштење: Настављен континуирани раст наплате прихода и у И кварталу 2020.године

Управа царина је наставила континуирани раст наплате прихода и у И кварталу 2020.године, чиме је премашена остварена наплата из претходне године као и план наплате прихода. У периоду јануар – март 2020.године наплаћено је 164,6 мил.€, чиме је остварен раст прихода од 7,7% или 11,7 мил. € више у односу на исти период прошле године.

01.04.2020.

Гостовање Јелене Перућице испред Управе царина у Јутарњем програму РТЦГ: ВАНРЕДНИ НАПОРИ УПРАВЕ ЦАРИНА У ОЧУВАЊУ ЛАНЦА СНАБДИЈЕВАЊА

Гостовање Јелене Перућице испред Управе царина у Јутарњем програму РТЦГ:  ВАНРЕДНИ НАПОРИ УПРАВЕ ЦАРИНА У ОЧУВАЊУ ЛАНЦА СНАБДИЈЕВАЊА

У Јутарњем програму РТЦГ гостовала је Јелена Перућица испред Управе царина на тему функционисања Управе царина у новонасталој ситуацији изазваној појавом коронавируса.

31.03.2020.

Обавјештење за акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу о подношењу мјесечних пријава

У циљу спровођења мјера надлежних здравствених органа, који се односе на заштиту грађана од корона вируса, овим путем обавјештавамо акцизне обвезнике и обвезнике пореза на кафу следеће:

27.03.2020.

Обавјештење привредним субјектима

У случајевима привременог квара или других немогућности коришћења царинско-информационог система (ЦИС-а), царинске испоставе користе резервни поступак да би обезбиједиле несметано обављање царинских формалности.