Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење за акцизне обвезнике

Датум објаве: 02.07.2021 10:33 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Управа прихода и царина је почетком 2021.године имплементирала нови информациони систем за електронску размјену података о акцизама, као и систем за електронско управљање акцизним маркицама.

С тим у вези акцизни обвезници су били у обавези да у апликацији за акцизе припреме и одржавају шифарнике производа за које су регистровани. На радионицама са привредним субјектима које су одржане у децембру 2020.године корисницима је демонстриран начин креирања шифарника, као и све опције, обавезна поља, као и значење поља у шифарницима.

Увидом у апликацију примијећено је да велики број обвезника није исправно поступио, односно да је у колони „шифра производа“ у значајном броју случајева уписивано исто шта и у колони „трговачки назив производа“. У наведеној колони треба да буде шифра производа онако како је акцизни обвезник води у свом књиговодству, тј. бар-код тог производа ако је он основ за вођење евиденције и књижења. Управо због могућности коришћења бар-кода број карактера за колону „шифра производа“ је ограничен на 13.
Због интероперабилности два горе поменута електронска система(за акцизе и за акцизне маркице) уколико шифарници акцизних обвезника не буду ажурирани на исправан начин, у будуће неће бити могуће наручивање акцизних маркица тим акцизним обвезницима.

Овим путем позивају се сви акцизни обвезници да закључно са датумом 01.август 2021.године ускладе своје шифарнике на наведени начин.