Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Uprava carina organizovala radionice na temu ''Nova aplikacije za akcize- Podrška upravi carina u oblasti akciza''

Saopštenje: Uprava carina organizovala radionice na temu
Datum objave: 22.12.2020 09:22 | Autor: uc

Ispis Štampaj stranicu


Uprava carina je u saradnji sa Privrednom komorom, u okviru IPA Projekta ''Podrška Upravi carina u oblasti akciza'', organizovala dvije radionice za privredne subjekte, odnosno akcizne obveznike, sa ciljem upoznavanja privrede sa novim aplikativnim rješenjem Uprave carina za akcize.

Realizacija Projekta ''Podrška Upravi carina u oblasti akciza'', koji je započeo u septembru 2019.godine, a sada je u završnoj fazi, ima za cilj izradu nove aplikacije za akcize i implementaciju iste u Carinski informacioni sistem. Radionice su napravljene kako bi se privrednicima bliže objasnile prednosti i načini korišćenja nove aplikacije koja će privredi omogućiti brži način, odnosno elektronsko podnošenje i prijem zahtjeva za upis u registar akciznih obveznika, kreiranje i podnošenje mjesečnih specifikacija, mjesečnih izvještaja, mjesečnih obračuna akcize, evidencije kretanja akcizne robe, i drugih.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, Privredna komora je učešće na ovim radionicama obezbijedila putem video linka, kako bi što više učesnika imalo priliku da se upozna sa benefitima nove aplikacije.
Pozivi za prve dvije radionice su upućeni za više od 40 privrednih subjekata. Prva radionica je održana u periodu 09. – 11.decembra, a druga 16. i 17.decembra. Radionicama su između ostalih privrednih subjekata prisustvovali i: 13 jul - plantaže, Pivara Trebjesa, Neksan, Neregelia, Stadion, Montenegrobonus, Mercator-CG, Ina Crna Gora, Rudnik uglja Pljevlja i ostali.


Predavač na radionicama je bio g-din Vladimir Obućina iz firme „Safe Net doo“, izabranog izvođača Projekta, koji je detaljno i na slikovit i prijemčiv način objasnio značaj i benefite novog aplikativnog rješenja.

Imajući u vidu učešće i zainteresovanost privrednog okruženja za održavanje radionica na ovu temu, Uprava carina će ovakve aktivnosti sprovoditi i u budućem periodu.