Мања слова Већа слова РСС
>

Поводом 18. Октобра – Дана царинске службе

Поводом 18. Октобра – Дана царинске службе
Датум објаве: 19.10.2020 08:41 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Управа царина је изузетно успјешно реализовала постављене стратешке циљеве, који се односе на усклађивање са ЕУ законодавством, трговинске олакшице, заштиту и безбједност царинског подручја, јачање транспарентности, корпоративне културе и интегритета.

Година која је иза нас обиљежена је изванредним резултатима у свим областима рада царинске службе, као и адекватним одговором царине у односу на изазове здравствене кризе у прекограничном кретању робе.

Управа царина допринијела је смањењу негативних ефеката кризе изазване пандемијом Цовид-19, спровођењем више мјера на поједностављењу и убрзању царинских процедура на граници у циљу стабилног и несметаног снабдијевања, чиме се осигурала уштеда у времену и новцу, као и подршка становништву, институцијама и привреди током кризе. Као допринос у прекограничном кретању роба и регионалној сарадњи, Управа царина успјешно је имплементирала пројекат »Зелени коридори« ЦЕФТА земаља. Заштита здравља царинских службеника, као предуслов за адекватно остваривање изузетно важне улоге царинске службе, константно је у фокусу пажње Управе царина.

У складу са ЕУ агендом царине, настављена је имплементација Трговинских олакшица и поједностављених поступака. Успостављен је АЕО Програм у законском и организационом оквиру, што је потврдила и Валидациона Мисија ЦЕФТА уговорних Страна. У складу са највишим ЕУ стандардима у области сарадње и партнерства између Управе царина и бизнис заједнице 16.09.2020 додијељен је први статус овлашћеног привредног субјекта што је историјски тренутак за Управу царина када су у питању трговинске олакшице, безбједност и контрола ланца снабдијевања. Статус АЕО додијељен је за царинска поједностављења (АЕОЦ) и сигурност и заштиту (АЕОС). Добијањем статуса АЕО, компанија се признаје од стране царине као поуздан партнер чиме стиче право на коришћење већег броја погодности у царинском поступку.

Такође, овај период испуњен је имплементацијом кључних развојних пројеката од којих су најважнији: НЦТС - »Нови комјутеризовани царински систем« (ЕУ ИПА 2014); »Програм подршке трговинским олакшицама« (Свјетска Банка); »Подршка олакшању трговине у ЦЕФТА странама«, (ЕУ-ГИЗ); »СЕЕД+«, (ЕУ ИПА2017); »Подршка имплементацији Стратегије ИБМ« (ЕУ ИПА 22015); »Унапређење примјене изабраних мјера трговинских олакшица у ЦЕФТА странама«, (БМЗ-ГИЗ); »ЕУРОЛ ИИ« (ИПА); »Пројекат подршке дигитализацији трговинских процедура у поштанском и поморском саобраћају« (БМЗ-ГИЗ); »Подршка регионалним економским интеграцијама« (БМЗ-ГИЗ); »Подршка Управи царина у области акциза« (ЕУ ИПА2015); »Владавина права и темељна права« (ЕУ ИПА 2018);

Посебно истичемо да је у завршној фази реализација пројекта „Подршка Управи царина у области акциза“ из средстава ЕУ ИПА 2015, који ће између осталог омогућити електронску комуникацију између Управе царина и акцизних обвезника. Управа царина је, уважавајући одредбе Одлуке ЕК о техничким стандардима за безбједносне карактеристике за дуванске производе и одредбе ФЦТЦ, покренула поступак осавремењивања начина обиљежавања дуванских производа и алкохолних пића акцизним маркицама и то путем развоја система за електронско управљање акцизним маркицама, који ће омогућити електронско одобравање, наруџбу и издавања акцизних маркица, као и електронско вођење евиденција о издатим, искоришћеним и неискоришћеним акцизним маркицама за дуванске производе и алкохолна пића.
Имплементацијом наведених пројеката, Управа царина интегрише своје системе са ЕУ и међународним царинским и безбједносним системима сто је један од комплекснијих захтјева које Црне Гора мора испунити на путу ка ЕУ. Истовремено, унаприједиће се ефикасност царинске службе у сузбијању незаконите трговине свим робама, а посебно дуванским производима и алкохолним пићима.

Извјештај о напретку Црне Горе у процесу ЕУ интеграција за Поглавље 29: Царинска унија, констатовао је висок степен усклађености царинског законодавства са правном тековином ЕУ што нас чини поносним и потврђује исправност наших професионалних напора. Напредак је констатован у многим областима царине, а посебно у имплементацији НЦТС пројекта; Пројекта за акцизе; Пројекта за инспекцијски надзор; Јачању накнадне контроле; Заштити права интелектуалне својине; Појачаном надзору у Луци Бар, укључујући и заједничке акције са полицијом; Јачању капацитета у финансијским истрагама; Интегритету царинских службеника и јачању мјера против корупције, итд. У дијелу извјештаја који се односи на Поглавље 24, истакнути су појачани напори у спровођењу закона и унапријеђена сарадња Управе царина са ЕУ и међународним партнерима, што је један од фокуса рада Управе царина.

Заштита и безбједност царинског подручја, борба против кријумчарења и царинских превара били су и остају кључни приоритети. Управа царина остварује ефикасну сарадњу са Тужилаштвом, Управом полиције и осталим органима за спровођење закона у циљу испуњења наведених приоритета, о чему најбоље говоре резултати о одузетој кријумчареној роби, кривичним и прекршајним пријавама, спроведеним истрагама, размијењеним информацијама на националном и међународном нивоу итд.

У овој години, Управа царина је самостално и у сарадњи са другим државним органима открила кријумчарење робе у вриједности од 1.990.884,00 еура од чега су 84% цигарете и друга акцизна роба. На основу наведених резултата поднијето је укупно 16 кривичних пријава надлежном тужиоцу. Издата су 173 прекршајна налога и изречене новчане казне у вриједности од 99.150,00 еура. У поступку накнадне контроле откривене су неправилности И донесена рјешења о наплати царинског дуга у износу од 984.000.00 еура. Када је у питању кријумчарење наркотика, у 5 случајева службеници Управе царина одузели су 33,00 кг сканка, 12,00 кг хероина и 53,00 кг хашиша.

У периоду јануар-септембар 2020. године, остварена наплата прихода износила је 495,3 мил €, што је у односу на исти период прошле године мање за 118,6 мил. € или 19,32%. што је последица пада промета у унутрашњој и спољној трговини, као и смањења привредне активности због економске кризе настале од почетка пандемије вируса ЦОВИД-19.

Поносна на резултате које је постигла, Управа царина ће наставити да, ефикасно вршећи своје законске надлежности афирмише и друге аспекте свог рада, прије свега транспарентност, корпоративну културу и интегритет.

Поводом обиљежавања Дана царинске службе – 18. Октобра, додијељене су награде следећим службеницима Управе царина:
• ЗЛАТКУ НИЦОВИЋУ,
• ИВАНИ ЂУКИЋ,
• ДРАЖЕНУ ЈАЊУШЕВИЋУ,
• АЛЕКСАНДРУ САВКОВИЋУ,
• ДРАШКУ КНЕЖЕВИЋУ,
• ИВАНИ ВУЧЕВИЋ,
• МИОДРАГУ РОГАНОВИЋУ,
• ГОРДАНИ ГРАДИНАЦ,
• АНИ БУРЗАНОВИЋ,
• ДАЛИЛИ НУМАНОВИЋ,
• БОРИСЛАВУ ЈОВИЋЕВИЋУ,