Manja slova Veća slova RSS
>

Donacija opreme od strane Ambasade Velike Britanije i HMRC

Datum objave: 31.08.2020 14:42 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Ambasada Velike Britanije i HMRC donirali Upravi carina opremu za poboljšanje uslova za rad i brzu komunikaciju i razmjenu informacija na graničnim prelazima u okviru „Zelenih koridora“ i prioritetnih putnih pravaca u CEFTA regionu
U cilju ubrzanja protoka roba preko graničnih prelaza u uslovima pandemije Covid-19, Uprava carina uspješno je implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Režim prioritetnog prolaska sprovodi se na GP Dobrakovo, GP Dračenovac, GP Ilino Brdo, GP Kula, GP Božaj i GP Slobodna zona Bar. Zvanična implementacija otpočela je 16.04.2020 godine. Ove aktivnosti značajno umanjuju negativni uticaj aktuelne krize na privredu regiona, kroz obezbjeđenje stabilnog snabdijevanja.
Doprinos Uprave carina efikasnom prekograničnom prometu tokom krize prepoznala je i Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori i Britanska služba za carine i poreze (Her Majesty's Revenue and Customs - HMRC) kroz donaciju opreme koja će doprinijeti poboljšanju uslova za rad na graničnim prelazima u okviru “Zelenih koridora” i prioritetnih putnih pravaca. Takođe, donirana oprema obezbijediće i efikasniju komunikaciju i razmjenu informacija na terenu, čime se olakšava funkcionisanje graničnih prelaza u uslovima krize i terenskog rada u režimu 24/7.
Navedena donacija predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje između Uprave carina, Ambasade Velike Britanije i HMRC. Saradnja se, osim donacija, odnosi i na intenzivnu i obostranu razmjenu informacija o rizicima u međunarodnom prometu roba, na osnovu čega su ostvareni konkretni rezultati u borbi protiv krijumčarenja i carinskih prevara.