Мања слова Већа слова РСС
>

ЗА 210 ВИСОКОШКОЛАЦА ПОЧЕО ПРОГРАМ ˝СТОП СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ˝

ЗА 210 ВИСОКОШКОЛАЦА ПОЧЕО ПРОГРАМ ˝СТОП СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ˝
Датум објаве: 16.06.2020 09:21 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


За 210 незапослених младих са стеченим високим образовањем и радним искуством минимум девет мјесеци, данас је почео Програм “Стоп сивој економији”, који ће трајати до 15.јануара наредне године.
– За пружање техничке подршке и помоћи службеницима у Пореској управи је ангажовано 84 високошколаца, док ће се у Управи за инспекцијске послове оспособити њих 64. Такође, у Управи полиције пројектно ће радити 44 учесника, у Управи царина – 14 а у Министарству саобраћаја и поморства, које је ове године први пут програмски партнер, њих четворо. Мјесечна зарада, у нето износу, биће им 300 еура. Носилац Програма и ове године је Министарство рада и социјалног старања а Завод је за ту намјену опредијелио 750.000 еура – прецизирао је директор Завода за запошљавање Суљо Мустафић напомињући да Програм, препознат као примјер изузетно добре праксе не само у Црној Гори већ и шире, испуњава зацртане циљеве – веће запошљавање младих и смањење неформалног пословања.

–Бенефити од оваквог вида сарадње, Завода са различитим институцијама, показали су се вишеструки. Млади са дипломом факултета, кроз рад, стичу искуства и усвајају практична знања. Истовремено, они доприносе спречавању неформалног пословања и од велике су помоћи као асистенти службеницима. Ангажујући, и ове године, ове младе људе вјерујем да ћемо допринијети подизању свијести да је неформално пословање – друштвено неприхватљиво понашање. На овај начин покушаћемо да утичемо и на смањење нерегуларности и повећање буџетских прихода Црне Горе – казао је Мустафић и подсјетио да је, претходне четири године, кроз овај Програм било укључено 615 младих високошколаца.
УЦ
Директор Пореске управе Миомир М. Мугоша поздравио је сарадњу успостављену са Заводом на реализацији пројекта “Стоп сивој економији” и истакао значај који он има за унапређење капацитата људских ресурса у Пореској управи.
-Током претходне четири године 70 лица по окончању програма наставило је с радом у Пореској управи, од чега је чак 30 засновало радни однос на неодређено, док је 40 лица ангажовано по основу уговора о раду. Управо тај податак је најбоља препорука , за младе, да се упознају са радним процесима у Пореској управи, али и за институцију која заузима важно мјесто у систему државне управе – саопштио је Мугоша.
УЦ
По ријечима директора Управе за инспекцијске послове Алије Кошуте Програм је прилика за младе да осјете рад у јавном сектору.
-Полазници ће активности обављати у тржишној, туристичкој, инспекцији рада, здравствено – санитарној, еколошкој и шумарској инспекцији као и у Менаџменту управе – казао је Кошута.
УЦ
– Важно је да у перспекттиви допринос, на рјешавању и процесуирању кривичних дјела и прекршаја из области сиве економије, дају како професионалци са дугогодишњим искуством тако и младе колеге које имају свјежи увид на начине превазилажења проблема – истакао је помоћник директора Управе полиције Енис Баковић.
УЦ
-Управа царина је прошле године за 10 високошколаца омогућила да кроз рад у организационим јединицама и рад на терену у пракси примијене стечена знања и на крају ангажовања добију потврду о оспособљености. Након окончања Програма девет учесника је ангажовано по одговарајућем уговору на период од годину дана а једно лице је добило стално запослење – казала је помоћница директора Управе царине Ана Раичевић и изразила очекивање да ће, уз подршку 14 новозапослених младих високошколаца, постићи још бољи напредак у спровођењу основних надлежности институције.
УЦ
Министарство саобраћаја и поморства је ове године први пут пројектни партнер.
-Увјерен сам да ћемо, заједно са овим младим људима, још снажније допринијети остварењу главних циљева – а то је даља стимулација запошљавања и сузбијање сиве економије на тржишту рада, као и даљи развој и јачање људских ресурса у нашим институцијама – закључио је генерални директор Директората за друмски саобраћај у Министарству Далибор Милошевић.