Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Seminar na visokom nivou za zemlje koje su u procesu pristupanja EU iz oblasti carina

Saopštenje: Seminar na visokom nivou za zemlje koje su u procesu pristupanja EU iz oblasti carina
Datum objave: 18.03.2013 12:20 | Autor: MBŠ

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Uprave carina Crne Gore na čelu sa direktorom, Vladanom Jokovićem učestvovali su na seminaru, održanom u Dubrovniku 14.i 15.marta, koji je okupio direktore i rukovodeći kadar carinskih administracija zemalja članica Evrospke unije, zemalja kandidata za članstvo i drugih carinskih administracija iz regiona, kao i predstavnike Direktorata za poreze i carinsku uniju Evropske komisije

U fokusu su bile trgovinske olakšice, uključujući partnerstvo sa privrednim subjektima, administrativni kapaciteti i strukture – upravljanje promjenama, jačanje carinske saradnje, kao i bolje razumijevanje izazova za carinske službe koje su u procesu pristupanja EU.

Zaključeno je da proces širenja EU donosi brojne izazove, tako da promjene i prilagođavanja carinskih administracija predstavljaju stalnu potrebu. Istaknuta je važnost  pojednostavljenja i unapređenja carinskih procesa i procedura, kao i usklađivanja IT sistema. S tim u vezi, zaključeno je da, prije pristupanja, carinske administracije treba da preduzmu neophodne korake u pogledu zakonodavstva, strukture upravljanja, IT sistema. Moderni i efikasni e-carinski sistemi i procedure su neophodni za olakšavanje trgovine i povećanje bezbjednosti na granicama. Naglašen je značaj  izgradnje kapaciteta i vještina, kao i saradnje sa privrednim okruženjem.

                                                             MBŠ