Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Семинар на високом нивоу за земље које су у процесу приступања ЕУ из области царина

Саопштење: Семинар на високом нивоу за земље које су у процесу приступања ЕУ из области царина
Датум објаве: 18.03.2013 12:20 | Аутор: МБШ

Испис Штампај страницу


Представници Управе царина Црне Горе на челу са директором, Владаном Јоковићем учествовали су на семинару, одржаном у Дубровнику 14.и 15.марта, који је окупио директоре и руководећи кадар царинских администрација земаља чланица Евроспке уније, земаља кандидата за чланство и других царинских администрација из региона, као и представнике Директората за порезе и царинску унију Европске комисије

У фокусу су биле трговинске олакшице, укључујући партнерство са привредним субјектима, административни капацитети и структуре – управљање промјенама, јачање царинске сарадње, као и боље разумијевање изазова за царинске службе које су у процесу приступања ЕУ.

Закључено је да процес ширења ЕУ доноси бројне изазове, тако да промјене и прилагођавања царинских администрација представљају сталну потребу. Истакнута је важност  поједностављења и унапређења царинских процеса и процедура, као и усклађивања ИТ система. С тим у вези, закључено је да, прије приступања, царинске администрације треба да предузму неопходне кораке у погледу законодавства, структуре управљања, ИТ система. Модерни и ефикасни е-царински системи и процедуре су неопходни за олакшавање трговине и повећање безбједности на границама. Наглашен је значај  изградње капацитета и вјештина, као и сарадње са привредним окружењем.

                                                             МБШ