Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje za akcizne obveznike

Datum objave: 02.07.2021 10:33 | Autor: UC

Ispis Štampaj stranicu


Uprava prihoda i carina je početkom 2021.godine implementirala novi informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka o akcizama, kao i sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama.

S tim u vezi akcizni obveznici su bili u obavezi da u aplikaciji za akcize pripreme i održavaju šifarnike proizvoda za koje su registrovani. Na radionicama sa privrednim subjektima koje su održane u decembru 2020.godine korisnicima je demonstriran način kreiranja šifarnika, kao i sve opcije, obavezna polja, kao i značenje polja u šifarnicima.

Uvidom u aplikaciju primijećeno je da veliki broj obveznika nije ispravno postupio, odnosno da je u koloni „šifra proizvoda“ u značajnom broju slučajeva upisivano isto šta i u koloni „trgovački naziv proizvoda“. U navedenoj koloni treba da bude šifra proizvoda onako kako je akcizni obveznik vodi u svom knjigovodstvu, tj. bar-kod tog proizvoda ako je on osnov za vođenje evidencije i knjiženja. Upravo zbog mogućnosti korišćenja bar-koda broj karaktera za kolonu „šifra proizvoda“ je ograničen na 13.
Zbog interoperabilnosti dva gore pomenuta elektronska sistema(za akcize i za akcizne markice) ukoliko šifarnici akciznih obveznika ne budu ažurirani na ispravan način, u buduće neće biti moguće naručivanje akciznih markica tim akciznim obveznicima.

Ovim putem pozivaju se svi akcizni obveznici da zaključno sa datumom 01.avgust 2021.godine usklade svoje šifarnike na navedeni način.