Мања слова Већа слова РСС
>

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе

Датум објаве: 09.02.2021 14:07 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Законом о измјенама и допунама Закона о акцизама објављеним 28. јула 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 76, прописано је да акцизни обвезници, почев од 1. јануара 2021. године, пријаву за упис у регистар акцизних обвезника, обрачун акцизе и обрачун разлике акцизе са пратећом спецификацијом, извјештаје и друга документа која подносе у складу са овим законом, достављају путем информационог система за електронску размјену података о акцизама, у складу са прописима којима се уређују електронска управа, електронска идентификација и електронски потпис, електронски документ и информациона безбједност.

За рад у новој апликацији потребно је да имате квалификовани дигитални сертификат. Ради се о идентичном сертификату какав ваша предузећа користе у раду са Пореском управом Црне Горе.

Све информације потребне за набавку дигиталног сертификата можете наћи на линку: хттпс://www.ецарина.ме/акциза-блог/саопстење-дигитални-сертификат

Након прибављања дигиталног сертификата, на линку: хттпс://www.ецарина.ме/акциза/пријава-дигиталног-сертификата
можете наћи детаљно упутство о слању серијског броја сертификата Управи царина.

Након пријаве сертификата код Управе цаина, апликацији можете приступити на следећем линку: хттпс://www.ецарина.ме/акциза.

У зависности од тога на коју врсту акцизног производа сте регистровани, на линку: хттпс://www.ецарина.ме/акциза/корисницка-упутства можете наћи (у писаном и видео формату) сва корисничка упутства за рад у новој апликацији.

Уколико у раду у новој апликацији будете имали техничких проблема, можете се обратити на контакт тел. 020/442-050, а за све информације о начину подношења мјесечних пријава можете контактирати Испоставу за акцизе и посебне порезе на тел. 020/441-845.