Мања слова Већа слова РСС
>

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе

Обавјештење привреди о новом националном систему за акцизе
Датум објаве: 01.02.2021 14:58 | Аутор: УЦ

Испис Штампај страницу


Управа царина је успјешно окончала Пројекат „Подршка Управи царина у области акциза“ који је финансиран из средстава подршке ЕУ(ЕУИФ). Циљ Пројекта је била израда нове апликације за акцизе и имплементација исте у Царински информациони систем.

Законом о измјенама и допунама Закона о акцизама објављеним 28.јула 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 76, као и Правилником о ближем начину функционисања информационог система за електронску размјену података и поступку електронске размјене података о акцизама објављеним 02.децембра 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 115, прописан је ближи начин функционисања информационог система за електронску размјену података о акцизама.

Новом апликацијом, у wеб окружењу, акцизним обвезницима је омогућено једноставније и брже испуњавање законских обавеза. Апликација има следеће функционалности које су од значаја за привреднике:

• Електронско подношење и пријем захтјева за упис у регистар акцизних обвезника
• Електронско подношење и пријем мјесечних спецификација
• Електронско подношење и пријем мјесечних извјештаја
• Електронско подношење и пријем мјесечних обрачуна акцизе
• Евиденције кретања акцизне робе
• Захтјеве за повраћај дијела плаћене акцизе

На овај начин повећава се ефикасност и квалитет у пружању услуга према привредним субјектима, чиме се значајно доприноси стварању повољнијег пословног окружења и омогућава акцизним обвезницима да на ефикасан и једноставан начин уз смањење трошкова, обављају своје пословање.

Нова апликација, као и сва корисничка упуства (у писаном и видео формату) се налазе на wеб адреси хттпс://www.ецарина.ме/акциза