Мања слова Већа слова РСС
>

Обавјештење привреди о измјенама и допунама Закона о акцизама.

Датум објаве: 04.08.2020 11:40 | Аутор: уц

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо вас да је Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама објављен 28.јула 2020.године, у Службеном листу Црне Горе број 76, те да исти ступа на снагу 5.августа (сриједа) 2020.године.

Законом о измјенама и допунама Закона о акцизама извршена је измјена члана 36а тако да су у случају промјене висине акцизе акцизних производа, произвођачи, увозници као и лица која обављају трговину на велико, и/или трговину на мало, а имају на залихама акцизне производе, дужни да изврше попис залиха тих производа(члан 9 Закона о измјенама….). Истим чланом, у ставу 2, прописано је да лица која обављају трговину на мало дуванских производа, нијесу у обавези да врше попис залиха у случају промјене висине акцизе.

Законом о измјенама и допунама Закона о акцизама су смањене стопе акцизе за:

• Етил алкохол – са 1500 еура по хектолитру чистог алкохола на 1250 еура по хектолитру чистог алкохола(члан 12 Закона о измјенама….);
• Течности за пуњење електронских цигарета са 0,9 еура/милилитар на 0,07 еура/милилитар (члан 15 Закона о измјенама....);
• Газирану воду – са 30 еура по хектолитру на 25 еура по хектолитру (члан 19 Закона о измјенама...).

Такође, чланом 16 Закона о измјенама....обједињена је намјена коришћења за течни нафтни гас(ТНГ), умјесто досадашње двије „за индустријске и комерцијалне сврхе“ и „гријање“ у једну „за индустријске и комерцијалне сврхе и гријање“ у износу 42,25 еура на 1000кг.

Овим Законом израз „несагоријевајући дуван“ је замијењен новим изразом „бездимни дувански производи“, док је израз „ средња алкохолна пића“ замијењен изразом „Медјупроизводи“, а уведени су и институти „Информациони систем за електронску размјену података података о акцизама” и “мали произвођач пива”.

Горе поменуте измјене и допуне закона о акцизама, које се односе на висину акцизе, имплементиране су у ТАРИЦГ.

Такође, обавјештавамо Вас да са wеб сите-а Управе царина и Огласне табле можете преузети:

1. Акцизни прилог са промјенама на 05.08.2020.године
2. Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама (''Сл.лист ЦГ'', бр.76 од 28.07.2020.)
3. Пречишћени текст Закона о акцизама

За све додатне информације можете се обратити сектору за Царинско правне послове – Одсјек за акцизе и порезе, на број телефона: 020/442-024.