Manja slova Veća slova RSSFAQ

07.03.2014.

Kupovina preko interneta - carinjenje pošiljke

Često narucujem odredjene stvari za licnu upotrebu putem interneta, i jedan od najpovoljnijih sajtova za kupovinu dostavu vrsi preko DHL kurirske poste. Ono sto bih zelio da pitam je,da li je istina da DHL vama na pregled mora da podnese svaku posiljku,za sta naplacuju od 20-60 eura, i ako je vrijednost paketa cesto i ispod 20 eura,sto se lako moze dokazati racunom koji prati paket i eventualno izvodom iz banke? Ako je to tacno,zasto onda kada se posiljka dobija nekom drugom kurirskom sluzbom ili obicnom postom nema tog troska,zar ne bi trebalo da se ne carini roba cija je vrijednost ispod 100 eura?

07.03.2014.

Uvoz stvari u Crnu Goru - povratnici

Sledece godine zelimo se kao familija preseliti na stalni zivot iz Svajcarske u Crnu Goru. Tom prilikom zelimo donijeti sa sobom privatne stvari koje bismo transportovali manjim kamionom. Koje zakonske odredbe moramo uzeti u obzir tj. sto nam je sve potrebno od dokumenata da bismo nase stvari mogli unijeti i koristiti za zivot u Crnoj Gori?

07.03.2014.

Sadrzaj fakture prilikom uvoza

Prilikom uvoza robe, da li je potrebno na fakturi naznaciti neku posebnu oznaku ukoliko u fakturi stoji fakturna vrednost robe, troskovi transporta(shiping cost) i troskovi izrade robe, kako carina po svojim propisima ne bi carinu i pdv obracunavala po svojim tarifama za transport robe.