Manja slova Veća slova RSSFAQ

07.03.2014.

Procedura carinjenja

Da li je za privredna vozila koja se privremeno uvoze, potrebno vaditi cerifikat o homologaciji? - da li je moguce cariniti na proforma Invoice (predracun) ili je neophodno da posiljalac uvjek salje Invoice (racun). Takodje nas interesuje da li se mora cariniti na original racuna odnosno predracuna? - ukoliko se DCV podnese uz deklaraciju privremenog uvoza (J5), da li se u tom slucaju prilaze i DCV prilikom podnosenja amortizacija? - da li su primaoci robe duzni dostavljati carini na uvid SWIFT kopiju uplata racuna/predracuna koji se carine? Ako je to tako, sto se onda radi kod odlozenog placanja ili placanja prije/poslije isporuke? - da li je moguce razduziti tranzit plovila bez fizickog spustanja u more, ukoliko je to plovilo registrovano i ukoliko mu se izvadi nasa vinjeta. Da li je to razduzenje moguce uraditi na primjer u Tivtu, pa da se isto transportuje kopnom u Budvu?

07.03.2014.

Uvoz garderobe poznatih Američkih brendova u Crnu Goru

Planiram da uvozim garederobu poznatih americkih modnih brendova u Crnu Goru. Interesuje me postoji li neki propis Uprave carina, koji ogranicava uvoz odredjenog brenda za teritoriju Crne Gore. Preciznije, je li fomirana lista firmi koja ima monopol za uvoz odredjenih brendova na teritoriji Crne Gore? Ako je moguce, napisete mi svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za uvoz brendirane robe iz USA, pomenuta roba ce dolaziti kargo i kontejnerskim prevozom.

07.03.2014.

Unos akciznih proizvoda u našu zemlju za građane Republike Srbije

Припремамо приручник за наше грађане у коме бисмо их обавестили о свему на шта треба да обрате пажњу уколико планирају да путују у Црну Гору. Ми смо на Вашем сајту пронашли информације али нам је остала само недоумица када су у питању алкохолна пића. Наиме наведено је следеће: Акцизна роба (дуван, алкохол) - алкохолна пића у оригиналној амбалажи, декларисана, у укупној тежини до 1литра; - остала пића у оригиналној амбалажи,декларисана у укупној количини до 5 литара - флаширана вода у оригиналној амбалажи декларисана, у укупној количини до 5 литара. - Укупно 2л вина Наша питања су следећа : На која се тачно пића мисли у количини од 5 литара ? Односно да ли бисте могли да нам прецизно наведете баш све што се односи на овај одељак.

07.03.2014.

Uvoz muzičke opreme u EU bez carinjenja.

Naime, ja sam profesionalni muzičar i već tri godine studiram u Austriji. Svoju muzičku opremu (muzičke instrumente) sam prevozio do sada sa Ata Karnetom (izvozio i uvozio svake godine). Međutim, u sledećih godinu dana se namjeravam preseliti za stalno u Njemačku i postavlja mi se pitanje na koji način mogu uvesti opremu u EU bez plaćanja Ata Karneta i obaveze da opremu vraćam natrag u Crnu Goru. Oprema nije namijenjena prodaji, iznajmljivanju ili bilo čemu sličnom već su u pitanju lične stvari koje koristim kao student i profesionalni muzičar.

07.03.2014.

Roba preferencijalnog porijekla - oslobađanje od plaćanja carine

Ukoliko imamo fakturu ino posiljaoca sa iskazanim popustom od recimo 8% na fakturi. U pitanju je samo jedna faktura, u visini od 6.100 eura bruto. Neto cijena je 5612 eura. Na fakturi je data izjava posiljaoca da je roba preferencijalnog eu porijekla. Da li mozemo iskoristiti tu izjavu za oslobodjenje od placanja carinskih dazbina tj. placanja samo PDV-a, jer stvarno placena cijena je 5612 eura ili mora posiljalac imati uz fakturu i EUR-1.

07.03.2014.

Uvoz kozmetike iz inostranstva

Treba mi informacija oko uvoza kozmetike iz inostranstva. Cula sam da se ne placa carina ukoliko je porijeklo robe iz EU,ali me interesuje ako roba dolazi iz Amerike i Kine a prepakuje se u Evropi i za to postoje papiri i sertifikati,da li tada vazi to da se ne placa carina?