Manja slova Veća slova RSS
>

Zanimaju nas ukupna davanja (porezi, PDV, carina) kojima bi podlijegali prilikom registracije jahte. Radi se o novoj jahti koja će tek izaći iz Francuske tvornice u maju 2014. god. - dužina 15 metara. Vlasnik bi je registrirao na ime i prezime

Datum objave: 28.03.2014 13:13 | Autor: B.K.

Ispis Štampaj stranicu


Zanimaju nas ukupna davanja (porezi, PDV, carina) kojima bi podlijegali prilikom registracije jahte. Radi se o novoj jahti koja će tek izaći iz Francuske tvornice u maju 2014. god. - dužina 15 metara.

Vlasnik bi je registrirao na ime i prezime.

 

Upis jahti u Registar jahti regulisan je Zakonom o jahtama, koji je objavljen u ''Službenom listu Crne Gore'', br. 46/07. Kako je primjena ovog zakona u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, predlažemo da se obratite ovom organu povodom uslova i potrebnih dokumenta za upis u Registar jahti.
Napominjemo da strano lice, prilikom unosa jahte na carinsko područje Crne Gore, istu može koristiti na carinskom području u okviru carinskog postupka privremenog uvoza, s tim što u ovom postupku jahta može biti najviše šest mjeseci u toku jedne godine. Nakon isteka šest mjeseci, jahta mora napustiti carinsko područje Crne Gore ili će se ista staviti u slobodan promet (ocariniti).
Ukoliko strano lice namjerava da jahtu stavi u slobodan promet, potrebno je da angažuje carinskog posrednika koji će ga zastupati pred carinskim organom. Prilikom stavljanja robe u slobodan promet, plaća se carina po stopi propisanoj Uredbom o carinskoj tarifi za 2014. godinu i PDV po stopi propisanoj Zakonom o porezu na dodatu vrijednost. U konkretnom slučaju za jahtu dužine 15m, propisana carinska stopa iznosi 0%, dok će se PDV platiti po stopi od 19%.