Manja slova Veća slova RSS
>

Uslovi uvoza i carinjenja polovnog putničkog vozila

Datum objave: 17.03.2014 15:29 | Autor: B.K.

Ispis Štampaj stranicu


 Interesuju me uslovi uvoza i carinjenja polovnog putničkog vozila (god. 1991) koji je u voznom stanju ali nije namjenjen za registraciju već za potrebe uzimanja rezevnih dijelova u cilju održavanja putnickog vozila istog tipa koje se nalazi u posjedu sopstvenog domaćinstva. Uvoz bi uslijedio sa privremenim registarskim oznakama (eksport tablice) zemlje porijekla.Upotrebljavana motorna vozila koja se uvoze u Crnu Goru moraju ispunjavati bezbjednosno-tehničke i uslove zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, shodno članu 3 Odluke o uslovima koje moraju da ispunjavaju korišćenja motorna vozila koja se uvoze ("Sl. list RCG", br. 44/2007 i 46/2007).

 

Uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, iz člana 3 ove odluke, smatraju se ispunjenim, ako je vozilo opremljeno motorom minimalnog standarda EURO 3, u fabričkoj proizvodnji. Dakle, prilikom podnošenja deklaracije za stavljanje robe u slobodan promet, potrebno je podnijeti certifikat o homologacijskoj i ekološkoj ispravnosti korišćenog vozila sa oznakom E 56, koji izdaje Mašinski fakultet.

Prilikom uvoza, vozilo podliježe plaćanju carine i PDV-a. Carina se plaća po stopi propisanoj Uredbom o Carinskoj tarifi za 2014 godinu, a PDV shodno Zakonu o porezu na dodatu vrijednost ("Sl. List CG", br.29/2013), po stopi od 19 %.