Manja slova Veća slova RSS
>

Interesuje me mogućnost uvoza tepiha i namještaja iz Ukrajine,kao i carinske tarife na uvoz pomenute robe

Datum objave: 17.03.2014 14:51 | Autor: B.K.

Ispis Štampaj stranicu


Uredbom o Carinskoj tarifi za 2014. godinu utvrđene su carinske stope za robu koja se uvozi u Crnu Goru. Link za preuzimanje Uredbe: http://www.upravacarina.gov.me/biblioteka?query=uredba&sortDirection=desc Takođe , možete koristiti i integrisanu tarifu Crne Gore (TARICG). Link: http://taric.carina.co.me/TariCG/public/Sections.jsp

Carinske stope se razlikuju zavisno od vrste robe i njenog porijekla (carinske stope za treće zemlje ili preferencijalne carinske stope po sporazumima o slobodnoj trgovini). Dokazom o porijeklu robe ostvaruje se pravo na preferencijalne carinske stope utvrđene tim sporazumima. Prilikom određivanja carinske stope, potrebno je predhodno svrstati robu po Carinskoj tarifi, tj odrediti tarifnu oznaku. Pravilno svrstavanje robe se ne može izvršiti bez tehničke specifikacije, proizvođačke specifikacije, slika, fakture, uputstva za upotrebu, prospekata itd .

Određivanje tarifne oznake, a samim tim i carinske stope za robu koju ste naveli ( tepisi – 57. glava, namještaj – 94. glava Carinske tarife) zavisi od koje vrste tekstilnog materijala je proizveden tepih i načina izrade (tepisi čvorovani ili tkani, od tekstila ili filca itd). Takođe određivanje tarifne oznake za namještaj zavisi od koje vrste materijala od kojeg je izrađen (drveni, metalni itd. ), te da li se radi o kuhinjskom, za spavaću sobu, kancelarijskom itd.
Za pomoć pri tarifiranju određenih proizvoda i u svrhu pravilnog i zakonitog obavljanja radnji obuhvaćenih carinskim propisima te pribavljanja relevantnih pojašnjenja, upućujemo Vas da kontaktirate osobe ovlašćene za zastupanje u carinskim postupcima (špeditere) koje, radnje zastupanja obavljaju kao svoju profesionalnu i propisima uređenu djelatnost i za čije obavljanje moraju ispuniti propisane uslove, te, između ostaloga, i položiti stručni ispit za obavljanje poslova zastupanja u carinskim postupcima.