Manja slova Veća slova RSS
>

Da li predmeti za domaćinstvo (frižider, klima, krevet, šporet), podliježu carinjenju?

Datum objave: 13.03.2014 14:05 | Autor: B.K.

Ispis Štampaj stranicu


Posedujem u privatnom vlasništvu kuću na primorju (inače sam iz Srbije-državljanin), imam par stvari koje bih preneo iz Srbije u Crnu Goru (frižider, klima, dečiji krevet 2 kom, šporet na struju) sva roba je već upotrebljavana i stara u proseku 10-15god. Podleže li ova roba carinjenju i kolika je carinska stopa +pdv?

 

Shodno članu 47 Carinskog zakona, sva roba koja se unosi u carinsko područje mora se prijaviti graničnoj carinarnici podnošenjem tranzitne deklaracije, kojom se roba upućuje u unutrašnju carinsku ispostavu, gdje će se okončati postupak stavljanja robe u slobodan promet (uvoz).
Obzirom da se u carinskom postupku pojavljujete kao strano lice, potrebno je da angažujete carinskog posrednika (špeditera) koji će za vaš račun podnijeti carinsku deklaraciju.
Prilikom stavljanja robe u slobodan promet plaća se carina po stopama propisanim Uredbom o carinskoj tarifi za 2014. godinu („Sl. list CG“, br. 5/14), i PDV shodno Zakonu o porezu na dodatu vrijednost. Vrijednost robe u carinske svrhe utvrđuje se u momentu stavljanja robe u slobodan promet u skladu sa carinskim propisima, pri čemu se uzima u obzir i starost iste.
Ukoliko vrijednost robe koju namjeravate uvesti iznosi do 1.000,00 €, pomenuta roba se može cariniti kod granične carinske ispostave, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 5% od carinske vrijednosti robe.